На административном прелазу Јариње према Косову дозвољен је пролазак само аутомобилима који не превозе намирнице и било коју дугу врсту робе.

Припадници Кфора од прошле ноћи не пропуштају путничка возила која превозе храну и  нико не зна шта је разлог за овакву одлуку и по чијем је наређењу то учињено, јавила је Радио-телевизија Србије (РТС).

За разлику од Јариња, на прелазу Брњак код Зубиног Потока, јутрос није било ригорозне контроле преноса робе преко овог прелаза на сјеверу Косова, а у мањим возилима без проблема су допремљени хљеб и млијеко из централне Србије.

Саобраћај на овом прелазу се одвија без дужих задржавања и до јутрос није било забране увоза робе из Србије која се превози у мањим возилима, као што је то случај са другим прелазом на сјеверу Косова, односно прелазу Јариње.

Срби су провели осму ноћ на барикадама у мјестима Зупче у општини Зубин Поток, на путу ка прелазу Брњак, као и у Рудару у општини Звечан и у Лепосавићу на путу који води ка прелазу Јариње.

Косовски премијер Хашим Тачи сматра да је међународна заједница „злоупотребила“ стрпљење Приштине када је ријеч о сјеверу Косова.

Он је са предсједницом Атифете Јахагом посјетио специјалну јединицу Росу и најавио нове акције против „шверцера и паравојних јединица“ на сјеверу Косова. „Нема повратка на старо“, рекао је Тачи.

„Ви, припадници специјалних полицијских снага Косова имате пуну подршку владе и институција система око одлука и акција које ће уследити наредних дана“, рекао је Тачи пред око 600 припаднике ове јединице.

Државни секретар у српском Министарству Србије за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је да се рјешење кризе на сјеверу Косова, које ће бити прихватљиво за обје стране, мора тражити преговорима.

Ивановић сматра да ће криза на Косову трајати док се не испуне захтјеви Срба и стање не врати на вријеме прије интервенције специјалних косовских једница Росу.

„Албанци и косовска царина за сада не смеју да буду на прелазима на северу Косова. То може да буде резултат преговора у Бриселу, али док се то не догоди, ствари морају да остану онакве какве су биле пре 25. јула“, рекао је Ивановић.

Извор: СРНА

Ostavi poruku