Премијер Републике Српске /РС/ Александар Џомбић изјавио је да вријеме показује да БиХ, оваква како је уређена, тешко може опстати, посебно уз неразумијевање бошњачке политичке елите која покушава унитаризовати БиХ.

Он је оцијенио да „Бошњаци покушавају да интерпретирају европске стандарде тако да кроз њих мијењају Устав, да прекрајају и спроводе централизацију БиХ“.

„То је класично неразумијевање и злоупотреба заједнице која се зове БиХ. Ми смо апсолутно за испуњавање европских стандарда и мислимо да се могу направити компромиси како би се испунили услови за статус кандидата за улазак у ЕУ. Али, битно је да све политичке стране схвате да морају заједно да се договоре о рјешењима која су од интереса за БиХ, а не да призивају мијешање страног фактора који би стао на нечију страну и наметнуо рјешење“, сматра Џомбић.

Он је навео да дуг Федерације БиХ Српској за 25 000 пензионера из Федерације чије пензије исплаћује РС, мјесечно износи седам до осам милиона КМ и да је тужбени захтјев са каматама достигао 550 милиона КМ.

„Неспорно је да ћемо добити ту тужбу. Знамо да Федерација нема одједном да нам да тај новац, али смо спремни да разговарамо о отплати у ратама. Тако би и дефицит у нашем Фонду ПИО у потпуности био саниран. Када је ријеч о тужби по основу 53 милиона КМ које нам Федерација дугује на основу пореза, ту такође није спорно да добијамо спор, уколико Федерација не буде хтјела сарађивати“, рекао је Џомбић за „Вечерње новости“.

Џомбић је истакао да је највећи потенцијал РС енергетика, да је хидропотенцијал РС искориштен свега 30 одсто и да се процјењује да је потенцијал Српске када је у питању изградња хидро и термо електрана око пет милијарди евра.

Он је поновио да са предсједником РС Милорадом Додиком није разговарао о наводној смјени са мјеста премијера или могућој реконструкцији Владе, те да је ријеч о обичним спекулацијама.

Извор: СРНА

Ostavi poruku