Haos u redovima pobunjenika. U obračunu frakcija ubijeno osam boraca. Ustanici za neuspehe krive „petu kolonu“. U Bengaziju pucnjava i poneka eksplozija. Pet snažnih eksplozija u Tripoliju. Pogođeni predajnici libijske televizije. Tri mrtva i 15 ranjenih.

Pobunjenici napali jednu od frakcija pokreta za borbu protiv Moamera el Gadafija, optužujući je za ubistvo Abdela Fateha Junesa, ali i „unutrašnje delovanje“ protiv čitovog ustanka. U opsadi fabrike registarskih tablica ubijena po četiri borca sa svake strane, najmanje 20 ranjeno.

Ovaj obračun na prilično slikovit način opisuje pobunjenički pokret, sastavljen od mnoštva organizacija potpuno različitih interesa, što je i jedan od glavnih razloga zbog kojeg većina zapadnih država, osim Francuske i navodno Italije, okleva da im u ruke stavi bilo kakvo oružje.

I nekoliko sati posle obračuna, ostaje nejasno da li je napad na fabriku tablica u vezi sa ubistvom generala Junesa, nekadašnjeg šefa Gadafijeve policije, koji je prebegao na stranu ustanika, da bi život završio pod prilično misterioznim okolnostima.

Tokom prethodnih nekoliko dana, lideri pobunjenika nudili su različite i često oprečne verzije atentata na Junesa, pokušavajući da nekako smire bes generalovog plemena Obeidi, najvećeg na istoku Libije.

Za sada, jedino se sa sigurnošću može tvrditi da je general Junes izrešetan i da je njegovo telo potom zapaljeno. Vojnici koji su ga pratili sa linije fronta u Bengazi su uhapšeni, ali se ne terete za njegovo ubistvo.

Što se tiče obračuna u fabrici tablica, lideri pobunjenika tvrde da je ta grupa iskoristila probleme koji su nastali posle smrti komandanta oružanih snaga ustanika i upadala u zatvore, odakle je odveden izvestan broj ratnih zarobljenika.

NATO gađa libijsku televiziju

NATO avijacija uništila je nekoliko predajnika libijske državne televizije, tvrdeći da su legitimne mete, ali su vlasti u Tripoliju saopštile da su u napadu ubijena tri radnika te medijske kuće, kao i da ih je 15 ranjeno.

Predstavnici NATO-a su libijsku državnu televiziju opisali kao legitimnu metu, navodeći da je ta akcija bila neophodna, kako bi se „neutralisala integralna komponenta režima zasnovanog na sistematskoj represiji civila“.

„Troje naših kolega je ubijeno i 15 ranjeno dok su obavljali novinarske dužnosti“, rekao je direktor engleskog servisa libijske televizije Kaled Basilija.

Ostavi poruku