Бројни официри Оружаних снага БиХ „прекрштени“ су због потребе да на том формацијском мјесту буде припадник другог народа, пише „Прес“.

Лист наводи примјер Хрвата који је у војној евиденцији годинама уредно вођен и на крају отпуштен из Оружаних снага као Бошњак, те да је недавно откривен случај са Пала гдје је Хрват „прекрштен“ у Србина, и то само због тога што је у заједничку војску ступио као припадник некадашње Војске Републике Српске.

Ова пракса откривена је случајно када је у прошлогодишњем таласу отпуштања професионалних војника тај податак дошао до парламентарног војног повјереника Бошка Шиљеговића, а даљом истрагом је утврђено да то није изолован случај и да таквих примјера има на десетине.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да сваки припадник Оружаних снага има пуно право на национално изјашњавање, поготово што је примјетна тенденција политичких кругова из Сарајева који би жељели да укину сваку врсту таквог изјашњавања.

„Ништа се не дешава случајно, па ни овакве аномалије. Свако има право да се изјасни како жели, а то је посебно важно у свијету сталних покушаја одређених кругова у Сарајеву који би нације замијенили грађанима“, навео је Кошарац.

Ostavi poruku