Британски министар иностраних послова Вилијем Хејг изјавио је данас да Лондон жели снажнији међународни притисак на Сирију, укључујући и од арапских земаља због угушења побуне против режима, али одбацује сваки вид војне интервенције.

„Желимо да буду уведене додатне санкције, извршен јачи међунаордни притисак. Наравно да би то било ефикасно, то не може бити притисак само западних земаља већ и арапских земаља, укључујући и Турску“, рекао је Хејг британској медијској кући Би-Би-Си.

Према његовим ријечима, тражење војне акције против Сирије, чак и под мандатом УН, није ни „далека могућност“.

Портпарол њемачке мисије у УН Александер Еберл изјавио је нешто раније да је затражено одржавање састанка Савјета безбједности УН због повећања насиља у Сирији.

Затјев за састанак покренут је након што су активисти организација за заштиту људских права саопштили да је 80 људи убијено у граду Хами, гдје су војници ушли како би угушили протесте против предсјендика Башара ал Асада.

Западноевропске земље израдиле су 8. јуна нацрт резолуције у којој би било осуђено обрачунавање сиријских власти са демонстрантима, али Русија и Кина су запријетиле да ће уложити вето.

Несталне чланице Савјета безбједности УН Бразил, Индија, Либан и Јужноафричка Република, такође су саопштиле да неће подржати резолуцију. Ове земље сматрају да би и једноставна осуда дешавања у Сирији била први корак ка западној интервенцији, као што се то десило са Либијом у марту.

Ostavi poruku