Земље „Квинте“ – САД, Велика Британија, Њемачка, Француска и Италија осудиле су акцију власти у Приштини због слања специјалних јединица да преузму административне прелазе на сјеверу Косова и Метохије и упозориле да морају радити у пуној кординацији са ЕУ, Еулексом и Кфором на проналажењу мирног рјешења.

У депеши, у коју је београдски „Блиц“ имао увид, западне силе поручују властима у Приштини да су „изненађени и дубоко узнемирени акцијом Владе од 25. јула“. „Квинта“ даље констатује да је „то подигло тензије“ и поручује да цијела Влада Косова на челу са Хашимом Тачијем мора да се укључи у смиривање ситуације.

У писму, које садржи три тачке, као посљедња се наводи да императив за Косово треба да буде наставак дијалога.

„На крају, важно је да Косово буде спремно да настави своје ангажовање у дијалогу посредством ЕУ и то што је прије могуће“, закључују САД, Велика Британија, Француска, Њемачка и Италија.

Приштинска Влада послала је у понедјељак на сјевер Косова дио специјалне јединице „Роса“ да заузме пунктове на административној линији са Србијом – Јариње и Брњак. Према сазнањима „Блица“, Тачи је пред почетак акције извјестио челне људе Еулекса. На најаву акције они су, међутим, одбили да дају зелено свјетло.

По њиховом одласку са састанка, Тачи је ипак издао команду да се јединице упуте на сјевер.

Према извору „Блица“ из Приштине, један од ријетких дипломата који је знао за акцију био је амерички амбасадор Кристофер Дел.

Приштински медији пренијели су да је Тачи синоћ разговарао са амбасадорима „Квинте“ у Приштини.

Ostavi poruku