Генерални секретар УН Бан Ки Мун саопштио је да су УН спремне да учине све што је могуће да би се одржао мир и обезбиједило мирно рјешење питања на Косову у складу са Резолуцијом 1244.

Он је изразио забринутост због неочекиваних акција које су довеле до погоршања ситуације на сјеверу Косова, те позвао на уздржаност и мир, као и налажење рјешења путем дијалога Београда и Приштине.

Мун је на састанку са косовским представником Енвером Хоџајем јуче истакао да је од кључне важности да се све стране уздрже од акција које би могле да погоршају ситуацију.

Радио-телевизија Србије јавља да делегацији Косова и министру спољних послова Енверу Хоџају у четвртак није био дозвољен улаз у зграду УН у Њујорку, јер нису имали заказан састанак. Дан касније, Хоџај се састао са Бан Ки Муном.

У четвртак је Бан Ки Мун претходно разговарао са министром спољних послова Србије Вуком Јеремићем и позвао на налажење рјешења у складу са Резолуцијом 1244.

Генерални секретар УН је том приликом поздравио чињеницу да је предсједник Србије Борис Тадић позвао на прибраност, као и његову поруку да Србија остане посвећена рјешавању проблема путем дијалога Београда и Приштине.

Ostavi poruku