Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић изјавио је данас да је ситуација на сјеверу Косова „драматична и да поприма размере ванредног стања и готово ратног сукоба“.

„Једино су преговори и дијалог решење, све остало је катастрофа. Лака решења су ‘што горе, то боље’. Ниједна мајка не сме да заплаче, никоме длака с главе не сме да фали. Грађани су јединствени у томе. Нека они који заговарају лака решења кажу шта је алтернатива преговорима“, рекао је Стефановић на сједници Скупштине Србије о Косову.

Стефановић је рекао да ситуација мора да се врати на пређашње стање „како бисмо дали шансу преговорима“.

„КФОР је увео потпуну блокаду, болесници, лекови, мајке са децом, ништа не може да прође. Требало би наћи начин да се што пре пронађе начин за слање хране и лекова на север Косова, јер је стање веома тешко. Грађани не желе да повуку блокаде док се не успостави стање пре избијања инцидената“, навео је Стефановић.

Стефановић је истакао да предстоје тешки дани и да ће бити настављени преговори о рјешењима за блокаду путева и административних прелаза.

„Успели смо да се КФОР врати у базе за сада, како су то рекли представници КФОР-а. Покушавамо да КФОР насилно не пробије блокаду, јер је у супротном могућ сукоб који нико не жели. Влада и народ су јединствени у ставу да не желе сукоб и осуђују насиље“, рекао је Стефановић.

Стефановић је навео да КФОР није могао да пружи гаранције да неће превозити „такозване царинике Косова“.

Шеф преговарачког тима Београда осудио је оне који су ситуацију хтјели да искористе у страначком интересу.

„Паљење Јариња се лупа о леђа грађанима јужно од Ибра и није у интересу Срба. Било је оних који су проблеме хтели да реше у страначком интересу и они су заговарали рат“, рекао је Стефановић.

Ostavi poruku