Srpsko tužilaštvo za ratne zločine zatražilo od ministarstava kulture, spoljnih poslova i pravde da hitno reaguju povodom francuskog filma „U kavezu“ koji Albance predstavlja kao žrtve trgovine ljudskim organima.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije uputilo je dopis Ministarstvu spoljnih poslova, ministarstvu kulture i ministarstvu pravde Srbije, u kome od ovih tela traže da reaguju u skladu sa ovlašćenjima povodom francuskog filma „U kavezu“, u kome se, prema ocenama tužilaštva, ismevaju stvarne žrtve trgovine ljudskim organima. Naime, ovaj film Albance tretira kao žrtve trgovine organima, a Srbe kao krivce.

U 80 minuta, koliko film „U kavezu“ traje, Srbi, pripadnici paravojnih formacija na Kosovu, maltretiraju Albance, Srbe i francuske doktore, vade im organe i prodaju ih. Doktori, koji obavljaju operacije, u filmu su, takođe, Srbi.

To je, navode u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, besramno krivotvorenje istine i klasičan primer propagande, koja treba da umanji značaj izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da film predstvalja najgrublje ruganje stvarnim žrtvama zločina.

Prema dostupnim podacima, debitantski film Jana Gozlana, nije dobro prošao ni kod francuske publike, ni u drugim zemljama Evrope.

Mond mu je dao samo jednu od pet mogućih zvezdica, ocenjujući da ni oni koji su u filmu žrtve ne izgledaju ništa simpatičnije od zločinaca.

„U kavezu“ je, kažu sagovornici RTS-a gledao suviše mali broj ljudi, pa ne bi trebalo strahovati od uticaja na buduću istragu o trgovini ljudskim organima. Problem je u tome što film, tvrde, koristi rasističke teze.

Filmski kritičar i scenarista Dimitrije Vojinov kaže da je reč je o filmu koji se ne može posmatrati kao par ekselans političko delo, ali da je problem u političkom smislu što autori pretenduju da se film bazira na istinitim događajima.

Od jednog od producenata filma kuće „Sombrero“, pokušali smo da dobijemo odgovor na brojna pitanja koja su se pojavila u Srbiji, gde ga još niko nije otkupio za prikazivanje, niti je poznat široj javnosti, ali odgovor nije stigao, a među producentima je i poznati francuski Kanal plus.

Ostavi poruku