Јединице Кфора повукле се из Рудара после договора Борислава Стефановића и Ерхарда Билера. Административни прелази Јариње и Брњак затворени за саобраћај. Блокирани магистрални путеви Косовска Митровица-Рибариће и Косовска Митровица-Рашка. Није немогуће да су криминалци из Приштине и са севера Косова иницирали паљење Јариња, рекао председник Тадић.

  • 20.23 – Јединице Кфора, које су данас од 13.40 у оклопним возилима дошле да уклоне српске барикаде у Рудару, повукле су се са те локације.
  • 19.42 – Борко Стефановић договорио са командантом Кфора Ерхардом Билером да се јединице Кфора повуку из Рудара.
  • 18.42 – Група грађана Лепосавића око 18.30 спречила пролазак колоне возила Кфора, која је дошла из правца Косовске Митровице.
  • 18.00 – Све више Срба на барикадама код Рудара.

Шеф преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић договорио је, у троипочасовном разговору са командантом Кфора Ерхардом Билером, да се јединице Кфора повуку из Рудара, где су дошле данас у 13.40 часова како би уклониле српске барикаде.

Стефановић је у изјави за РТС рекао да је генерал Билер донео правилну и праву одлуку да не употреби силу на коју је био ауторизован, јер је одлучио да окрене конвој Кфора и да га врати у базу.

„То не значи да се овакве сцене неће понављати док не нађемо пуно решење за оба административна прелаза и испунимо све захтеве грађана и Владе Србије о враћању на пређашње стање“, рекао је Стефановић.

Шеф преговарачког тима Београда рекао је да договор о административним прелазима још није постигнут, али да је оптимиста у вези са решавањем тог питања, јер је на томе ангажован „цео државни врх, владе других земаља и међународне институције“.

Снаге Кфора су у 13.40 часова затражиле од Срба у Рудару да уклоне барикаде или ће то учинити војници Кфора силом. Срби су легли на пут и спречили вејнике Кфора да прођу ка Приштини.

Представници Кфора данас су затворили за саобраћај административне прелазе Јариње и Брњак, после чега је север Косова практично одсечен од остатка Србије.

На прелазу Брњак војници Кфора су поставили рампе и бодљикаву жицу, а у близини прелаза нема возила која чекају на прелазак административне линије. На том пункту од данас је почело спровођење одлуке косовске владе о забрани увоза робе из Србије.

Председник општине Зубин поток Славиша Ристић рекао је Бети да се затварањем прелаза изазива хуманитарна катастрофа на северу Косова, јер се то подручје снабдева робом из централне Србије, а сада је прекинута свака могућност увоза робе.

Срби на северу Покрајине блокирали су раније магистралне путеве Косовска Митровица-Рибариће и Косовска Митровица-Рашка, у местима Зупче и Рударе, незадовољни преговорима представника Владе и Кфора.

Срби су запретили блокадом свих путева на северу Покрајине, уколико Кфор покуша да помогне косовској полицији да заузме административне прелазе.

Током разговора Ерхарда Билера са Србима који су блокирали пут ка Јарињу, око 14.15 часова чули су се пуцњи, а како је Танјугу рекао словеначки припадник Кфора, највероватније је реч о рафалу испаљеном у ваздух.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић упозорио је на могућност да нарасле тензије на северу Косова прерасту у озбиљан сукоб и указао да се мора преговарати.

Кризу на Косову покушаће да разреши Роберт Купер, посредник ЕУ у дијалогу Београда и Приштине, који ће почетком идуће недеље посетити Београд и Приштину.

Тајна операција Хашима Тачија

Криза на северу Покрајине наступила је пошто су у понедељак увече специјалне јединице косовске полиције „Росу“ заузеле административни прелаз Брњак и покушале да преузму пункт Јариње.

Бивши шеф косовске полиције Решат Малићи демантовао је да је дао оставку у вечери када је косовска полиција заузела Брњак и како каже, и сам је био изненађен вешћу о његовом отпуштању.

Малићи, ипак, сматра да његово разрешење нема везе са операцијом на административним прелазима, већ са великим кадровским променама у полицији, које је он обавио, међу којима је и смена шефа одсека за организовани криминал, који је раније повезиван ШИК-ом, тајном обавештајном службом Косова.

Иначе, именовање и разрешење директора полиције је у надлежности премијера Хашима Тачија.

Малићи је за операцију сазнао само сат времена пре почетка, када га је, како каже, обавестио његов бивши заменик, који му је само рекао да је министар унутрашњих послова Бајрам Реџепи наредио окупљање специјалних јединица у Митровици, али му није објаснио зашто, нити је споменуо админстративне прелазе.

Како пише Коха диторе, Тачи је тражио подршку од Еулекса, али је од шефа Еулекса Гзавија де Марњака добио одговор да тако нешто ни не покушавају.

[nggallery id=42]

Ostavi poruku