Шеф дипломатије Србије Вук Јеремић рекао је да је ситуација у сјеверном дијелу Косова и даље напета након што је Приштина накратко преузела контролу над два административна прелаза, чиме се додатно подстичу страховања од нових сукоба.

„То је сигурно буре барута због тога што су тамо постављене блокаде на путевима и тензија се осећа кроз целу територију. Морамо брзо деловати као међународна заједница како би осигурали да не буде више насиља“, рекао је Јеремић новинарима на маргинама затвореног састанка Савјета безбједности УН о ситуацији на Косову.

Јеремић, који је затражио од Савјета безбједности да закаже ванредни састанак ради поступака Приштине, изразио је жељу да највише тијело свјетске организације „осуди једнострану употребу силе“, преноси агенција Ројтерс.

Међутим, дипломате УН су истакле да то Савјет безбједности, који је већ дуго подијељен о питању Косова, највјероватније неће учинти.

Шеф дипломатије Србије састао се са генералним секретаром УН Бан Ки Муном, који је изразио забринутост због ситуације на Косову и „нагласио важност да се све стране уздрже од било каквих поступака који би погоршали ситуацију“.

Јеремић је нагласио да је операција косовске полиције за преузимање контроле над административним прелазима била  „у потпуности неиспровоцирана употреба силе унутар територија са српском већином у сјеверном дијелу Косова“.

Он је изразио наду да ће двије стране поново сјести за преговарачки сто и да ће избјећи употребу војне силе ради прекида застоја у билатералним разговора покренутих с циљем смањења тензија између Београда и Приштине.

Београд је тражио да се одржи други, јавни састанак о Косову, али су Велика Британија, САД и остале чланице Савјета безбједности које су признале једнострано проглашену независност Косова 2008. године биле против тога из бојазни да ће то бити још једна прилика да Београд критикује Приштину.

Према ријечима дипломата, Русија је подржала захтјев Србије.

Дипломате истичу да је Савјет безбједности донио одлуку да не одрже ванредни састанак о Косову али су се сагласили да би се Јеремић требао састати са тренутним предсједавајућим њемачким амбасадором Петером Витогом.

Планирано је, такође,  да раније буде одржан и редовни састанак заказан за август.

Консултације без Јеремића

У Савјету безбједности УН синоћ су одржане затворене консултације о ситуацији на сјеверу Косова, којима није могао да присуствује шеф српске дипломатије Вук Јеремић, јер су се томе, стављајући вето, успротивиле три сталне чланице овог тијела.

Српска делегација је ипак свој став дистрибуирала свим чланицама УН као јавни документ.

Према Јеремићевим ријечима, очигледно било потребно да се истина о догађајима на Косову сакрије од међународне јавности.

Питања која није било могуће поставити, као што су – ко је наредио слање албанских јединица, ко је такво понашање охрабрио, да ли је унилатреална акција дозвољено средство и друга, неизбјежно ће се наћи на дневном реду крајем августа на редовној сједници о Косову, додао је он.

Бан Ки-мун: Радити на рјешењу у складу са Резолуцијом 1244

Министар спољних послова Вук Јеремић и генерални секретар УН Бан Ки-мун разговаралу су у Њујорку о ситуацији на Косову, а Бан је позвао на налажење рјешења у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН.

Бан је шефу српске дипломатије пренио забринутост због неочекиване акције која је довела до погоршања ситуације на сјеверу Косова и поздравио поруку предсједника Бориса Тадића да Србија остаје посвећена рјешавању проблема путем дијалога.

„Генерални секретар је нагласио да је важно да се сви актери уздрже од акција које би могле да доведу до погоршања ситуације и да раде на рјешењу које би било прихватљиво за све стране у складу са Резолуцијом СБ 1244,“ наводе у сједишту свјетске организације.

 

Ostavi poruku