Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić rekao je da je situacija u sjevernom dijelu Kosova i dalje napeta nakon što je Priština nakratko preuzela kontrolu nad dva administrativna prelaza, čime se dodatno podstiču strahovanja od novih sukoba.

„To je sigurno bure baruta zbog toga što su tamo postavljene blokade na putevima i tenzija se oseća kroz celu teritoriju. Moramo brzo delovati kao međunarodna zajednica kako bi osigurali da ne bude više nasilja“, rekao je Jeremić novinarima na marginama zatvorenog sastanka Savjeta bezbjednosti UN o situaciji na Kosovu.

Jeremić, koji je zatražio od Savjeta bezbjednosti da zakaže vanredni sastanak radi postupaka Prištine, izrazio je želju da najviše tijelo svjetske organizacije „osudi jednostranu upotrebu sile“, prenosi agencija Rojters.

Međutim, diplomate UN su istakle da to Savjet bezbjednosti, koji je već dugo podijeljen o pitanju Kosova, najvjerovatnije neće učinti.

Šef diplomatije Srbije sastao se sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, koji je izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu i „naglasio važnost da se sve strane uzdrže od bilo kakvih postupaka koji bi pogoršali situaciju“.

Jeremić je naglasio da je operacija kosovske policije za preuzimanje kontrole nad administrativnim prelazima bila  „u potpunosti neisprovocirana upotreba sile unutar teritorija sa srpskom većinom u sjevernom dijelu Kosova“.

On je izrazio nadu da će dvije strane ponovo sjesti za pregovarački sto i da će izbjeći upotrebu vojne sile radi prekida zastoja u bilateralnim razgovora pokrenutih s ciljem smanjenja tenzija između Beograda i Prištine.

Beograd je tražio da se održi drugi, javni sastanak o Kosovu, ali su Velika Britanija, SAD i ostale članice Savjeta bezbjednosti koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova 2008. godine bile protiv toga iz bojazni da će to biti još jedna prilika da Beograd kritikuje Prištinu.

Prema riječima diplomata, Rusija je podržala zahtjev Srbije.

Diplomate ističu da je Savjet bezbjednosti donio odluku da ne održe vanredni sastanak o Kosovu ali su se saglasili da bi se Jeremić trebao sastati sa trenutnim predsjedavajućim njemačkim ambasadorom Peterom Vitogom.

Planirano je, takođe,  da ranije bude održan i redovni sastanak zakazan za avgust.

Konsultacije bez Jeremića

U Savjetu bezbjednosti UN sinoć su održane zatvorene konsultacije o situaciji na sjeveru Kosova, kojima nije mogao da prisustvuje šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, jer su se tome, stavljajući veto, usprotivile tri stalne članice ovog tijela.

Srpska delegacija je ipak svoj stav distribuirala svim članicama UN kao javni dokument.

Prema Jeremićevim riječima, očigledno bilo potrebno da se istina o događajima na Kosovu sakrije od međunarodne javnosti.

Pitanja koja nije bilo moguće postaviti, kao što su – ko je naredio slanje albanskih jedinica, ko je takvo ponašanje ohrabrio, da li je unilatrealna akcija dozvoljeno sredstvo i druga, neizbježno će se naći na dnevnom redu krajem avgusta na redovnoj sjednici o Kosovu, dodao je on.

Ban Ki-mun: Raditi na rješenju u skladu sa Rezolucijom 1244

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i generalni sekretar UN Ban Ki-mun razgovaralu su u Njujorku o situaciji na Kosovu, a Ban je pozvao na nalaženje rješenja u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Ban je šefu srpske diplomatije prenio zabrinutost zbog neočekivane akcije koja je dovela do pogoršanja situacije na sjeveru Kosova i pozdravio poruku predsjednika Borisa Tadića da Srbija ostaje posvećena rješavanju problema putem dijaloga.

„Generalni sekretar je naglasio da je važno da se svi akteri uzdrže od akcija koje bi mogle da dovedu do pogoršanja situacije i da rade na rješenju koje bi bilo prihvatljivo za sve strane u skladu sa Rezolucijom SB 1244,“ navode u sjedištu svjetske organizacije.

 

Ostavi poruku