Влада Србије затражила од председнице парламента Славице Ђукић Дејановић да закаже ванредну седницу на чијем је дневном реду ситуација на Косову, сазнаје РТС. Седница би могла да буде одржана већ у суботу, рекла Ђукић Дејановић.

Влада Србије је данас затражила хитну седницу Скупштине Србије о Косову, а председница парламента Славица Ђукић-Дејановић каже да би седница могла бити одржана у суботу.

Ђукић-Дејановић је рекла да владин захтев за седницу још није стигао у Скупштину, али да га очекује ускоро и да би седница могла бити одржана у суботу у 10 сати.

„У року од 24 сата од момента када званично добијем захтев сазваћу седницу. Ако стигне до ујутру у девет седница би могла бити одржана у суботу у 10 сати“, рекла је председница парламента.

Влада је данас позвала међународне мировне мисије да „не толеришу једностране потезе Приштине усмерене на измену реалности и етничке структуре у покрајини“.

„У основи насилне операције покушаја преузимања контролних пунктова Јариње и Брњак од стране припадника специјалне полиције, не лежи жеља да се успоставе ред и закон, већ јасна намера да се силом и по цену људских жртава наметне промена укупне релности на северу Покрајине“, наведено је у саопштењу Владе Србије.

„Нажалост много је индиција да су власти у Приштини координисале своје операције са појединцима из међународних институција“, наводи се у саопштењу.

Влада Србије захтева да међународне мировне мисије на Косову и Метохији спрече једностране акције приштинских привремених власти чији је циљ да измене реалност и етничку структуру у покрајини.

Влада Србије неће дозволити провокације и позива међународне мировне мисије да не толеришу једностране потезе Приштине.

„Очекујемо да Кфор и Еулекс обезбеде потпуну сигурност на Косову и Метохији, у складу са мандатом који су им повериле Уједињене нације и Резолуцијом 1244 и одлукама Европске уније“, наведено је у саопштењу.

Ostavi poruku