Vlada Srbije zatražila od predsednice parlamenta Slavice Đukić Dejanović da zakaže vanrednu sednicu na čijem je dnevnom redu situacija na Kosovu, saznaje RTS. Sednica bi mogla da bude održana već u subotu, rekla Đukić Dejanović.

Vlada Srbije je danas zatražila hitnu sednicu Skupštine Srbije o Kosovu, a predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović kaže da bi sednica mogla biti održana u subotu.

Đukić-Dejanović je rekla da vladin zahtev za sednicu još nije stigao u Skupštinu, ali da ga očekuje uskoro i da bi sednica mogla biti održana u subotu u 10 sati.

„U roku od 24 sata od momenta kada zvanično dobijem zahtev sazvaću sednicu. Ako stigne do ujutru u devet sednica bi mogla biti održana u subotu u 10 sati“, rekla je predsednica parlamenta.

Vlada je danas pozvala međunarodne mirovne misije da „ne tolerišu jednostrane poteze Prištine usmerene na izmenu realnosti i etničke strukture u pokrajini“.

„U osnovi nasilne operacije pokušaja preuzimanja kontrolnih punktova Jarinje i Brnjak od strane pripadnika specijalne policije, ne leži želja da se uspostave red i zakon, već jasna namera da se silom i po cenu ljudskih žrtava nametne promena ukupne relnosti na severu Pokrajine“, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

„Nažalost mnogo je indicija da su vlasti u Prištini koordinisale svoje operacije sa pojedincima iz međunarodnih institucija“, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije zahteva da međunarodne mirovne misije na Kosovu i Metohiji spreče jednostrane akcije prištinskih privremenih vlasti čiji je cilj da izmene realnost i etničku strukturu u pokrajini.

Vlada Srbije neće dozvoliti provokacije i poziva međunarodne mirovne misije da ne tolerišu jednostrane poteze Prištine.

„Očekujemo da Kfor i Euleks obezbede potpunu sigurnost na Kosovu i Metohiji, u skladu sa mandatom koji su im poverile Ujedinjene nacije i Rezolucijom 1244 i odlukama Evropske unije“, navedeno je u saopštenju.

Ostavi poruku