Srpska strana nije se saglasila sa prijedlogom komandanta KFOR-a Erharda Bilera da na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak počne da radi kosovska carina, izjavio je Srni načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković.

Nedeljković je rekao da je Biler na današnji sastanak u Zubin Potok došao da srpskim predstavnicima saopšti kako on mora da realizuje odluku Prištine da na administrativnim prelazima uvede kosovsku carinu i još je tražio tamo bude 50 odsto policajaca albanske, a 50 odsto srpske nacionalnosti.

„Mi se sa tim nismo složili. Postoji mogućnost da ćemo se sutra ponovo sresti, ali su male šanse za bilo kakvu promjenu takvog stava, jer srpska strana to ne može da prihvati“, istakao je Nedeljković.

On je dodao da je na prelazu Jarinje, gdje se nalaze pripadnici američkog kontigenta KFOR-a, stanje trenutno mirno, naglasivši da su na prelazu Brnjak, osim pripadnika KFOR-a, prisutni i pripadnici KPS-a i kosovske carine.

Prema njegovim riječima, on će sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem i šefom beogradskog Pregovaračkog tima Borislavom Stefanovićem otići na barikade da bi narod informisali o današnjih pregovorima, ako i da vide koje poteze treba dalje povlačiti.

„Ljudi su u strahu i panici, jer se vodi pravi psihološko-propagandni rat, a Priština zvecka oružjem. Mi pozivamo ljude da ostanu mirni, da budu prisebni i da nema mesta panici, ali isto tako narodu moramo reći i istinu. Siguran sam da će se narod na sjeveru Kosova i Metohije samoorganizovati i da neće prihvatiti državu Kosovo i da se neće se integrisati u prištinske institucije“, istakao je Nedeljković.

On je dodao da ubistvo kosovskog specijalca može da bude samo alibi ili povod Prištini koja u svakom trenutku pokušava da iznađe neki alibi da bi izvršila odmazdu i invaziju na sjever Kosova.

O daljim koracima Srba na sjeveru Kosova Nedeljković nije mogao da govori pošto se u cijelu situaciju uključio i zvanični Beograd.

[nggallery id=42]

 

Ostavi poruku