Lider Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović rekao je juče, poslije sastanka sa strankama potpisnicima platforme u Sarajevu, da ima njihovu podršku za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Prije nego što su platformaši dogovorili novo ime svog kandidata za mandatara, Lijanović je rekao da je „na tragu pisma“ koje je uputilo Predsjedništvo BiH održan sastanak Predsjedništva njegove stranke i da je stranka predložila njega za mandatara.

Kazao je i to da ga je stranka ovlastila da kontaktira sa drugim liderima i pokuša da obezbijedi parlamentarnu većinu.

– Tražiću saglasnost potpisnika platforme za svoju kandidaturu i bez toga neću nastupati samostalno – rekao je Lijanović prije sastanka stranaka platforme u Parlamentu.

Lider SDA Sulejman Tihić rekao je da Lijanović ima podršku ove stranke, ali da zna da on neće biti podržan od stranaka iz RS i da je njegova kandidatura „unaprijed osuđena na propast“.

Tokom jučerašnjeg dana lider HDZ-a Dragan Čović održao je niz bilateralnih sastanaka sa liderima SDA i SDP-a Sulejmanom Tihićem i Zlatkom Lagumdžijom o formiranju Savjeta ministara BiH, a posljednji koji je počeo u kasnim popodnevnim časovima nije bio završen do zaključenja ovog broja „Glasa Srpske“

Neki od tih sastanaka održani su i u samoj zgradi Parlamenta, dok su neki održavani i van ove institucije, uz vješto izbjegavanje mnogobrojnih novinara, koji su pokušali da dođu do informacija.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da nije obaviješten o sastancima dva HDZ-a sa SDA i SDP-om juče u Sarajevu i da se radi o federalnom sastanku.

– Naši stavovi o formiranju vlasti na nivou BiH su poznati i sasvim jasni – rekao je Dodik i naglasio da niko neće moći da odlučuje u ime RS, niti da razgovara o bilo kojim drugim pitanjima.

Dodik je dodao da će, ako bude pozvan na neke od idućih sastanaka, rado prisustvovati.

Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da su konačno i lideri stranaka u FBiH shvatili da je glavni problem u formiranju vlasti na nivou BiH ono što se dešava u FBiH.

– Na koji će se način dogovoriti stranke u Federaciji i tražiti kompromis u FBiH u te stvari ne treba niko iz RS da se miješa. Mi čekamo na dogovor između SDP-a i HDZ-a, odnosno Zlatka Lagumdžije i Dragana Čovića, pa kad se to završi, mi ćemo se uključiti u razgovore – rekao je Bosić.

On je konstatovao da prema njegovim saznanjima razgovori u Federaciji ne idu baš glatko.

Proces formiranja vlasti na nivou BiH blokiran je već devet mjeseci. Predsjedništvo BiH, koje treba da predloži kandidata za mandatara za sastav Savjeta ministara nedavno je lidere stranaka pozvalo na konstruktivni dijalog. Posebno je naglašeno da, nakon što kandidat platformaša za predsjedavajućeg Savjeta Slavo Kukić nije dobio podršku Parlamenta BiH u dva kruga glasanja, uz idućeg kandidata prilože dokaz od 22 glasa i obezbijeđenu entitetsku većinu.

Čović

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je izvjesno da novi Savjet ministara neće biti formiran do septembra.

– Bio sam uvjeren da smo mogli uz malo više napora i uvažavanja da se dogovorimo do ove sjednice. Nismo u tome uspjeli i sada je izvjesno da će to biti učinjeno u septembru – izjavio je Čović.

On je rekao da hrvatski blok smatra da vlast treba da bude uspostavljena po istom modelu od kantona do nivoa BiH.

– Kada to bude dogovoreno onda neće biti problem formiranje Savjeta ministara – kazao je on i istakao da po „džentlmenskom i nedžentlmenskom principu HDZ-u BiH u ovom mandatu pripada mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministra“.

Ostavi poruku