Генерал Абдел Фатах Јунис, главнокомандујући устаничких снага, убијен у заседи, неколико сати пошто је позван на суд због сумњи да је сарађивао са Гадафијевим снагама. Побуњеници ушли у Гезају. Триполи критиковао шефа британске дипломатије Вилијама Хејга, оптужујући га да крши британско и међународно право.

19.48 – Начелник побуњеничких војних снага генерал Абдел Фатах Јунис ухапшен и одведен у војну базу у Бенгазију. Сумња се да је тајно сарађивао са Гадафијевим снагама и пребацивао им оружје и муницију, јавља Ал Џазира.

  • 22.40 – Генерал Абдел Фатах Јунис убијен у заседи.
  • 17.21 – Снаге либијске војске повукле се из Гезаје, јавља Франс Прес.
  • 09.45 – Побуњеници покренули су офанзиву на град Гезају, стратешко упориште владиних снага.

Главнокомандујући побуњеничких снага Абдел Фатах Јунис опозван је из Бреге, где је командовао нападима на на либијску војску.

Некадашњи либијски министар одбране и Гадафијева десна рука, који је пребегао код побуњеника средином фебруара, тренутно је на саслушавању.

Према названичним сазнањима сумња се да је водио тајне преговоре са Гадафијевим режимом, јавља Ројтерс. Појавиле су се и гласине да је Јунис кријумчарио оружје и муницију либијској војсци.

Незванична сазнања и гласине поткрепљује и чињеница да је Јунисова кућа у Бенгазију под стражом војника и да је цела улица око ње блокирана.

Један од високих званичника у Бенгазију истакао је да се Јунис вратио са фронта у Бреги незадовољан ситуацијом и да га побуњенички лидери убеђују да се врати назад.

Побуњеници раније данас заузели Гезају, близу туниске границе, јавила је агенција Франс прес.

Како су јуче и најавили, либијски побуњеници су рано јутрос покренули офанзиву на Гезају, стратешко упориште владиних снага у брдском пределу на западу Либије. Према наводима Ројтерса, побуњеници су нападали Гезају ракетама и тенковима. На мети напада била су и околна села у планинском пределу.

Убрзо после тога снаге либијске војске повукле су се из града, након чега су побуњеници просто „ушетали“ у град.

Гезаја се нашла на мети најновије побуњеничке офанзиве пошто су устаници у месту Налут трпели, последњих дана, све чешће ракетне ударе либијске војске из овог града.

Триполи критикује Лондон

Либијске власти затечене су „неодговорним потезом британских власти“ да одмрзну финансијска средства побуњеницима, протерају дипломатско особље и признају Прелазни национални савет као једину легитимну власт у Либији.

Триполи сматра да је то кршење како британског тако и међународног права, а као противмеру најављују предузимање неопходних корака пред британским и међународним судовима.

Помоћник министра спољних послова Либије Калед Каим сматра да побуњеници неће имати користи од британских потеза који имају, како је рекао, криминалне циљеве.

„Апелујем на британске законодавце, политичаре, јавност и владу да преиспитају политику према Либији“, рекао је помоћник министра спољних послова Либије Калед Каим.

Мустафа Абдел Џалил, први човек Прелазног националног савета, главног опозиционог тела, повољно је оценио позив Британије да представници либијске опозиције замене у Лондону протеране дипломате и да се одблокира сума од 91 милион фунти.

„Признање Велике Британије представља политичку и економску мотивацију нама и либијским револуционарима да доступна средства искористи легална власт либијског народа“, рекао је Абдел Џалил.

Становници Бенгазија сматрају потез Велике Британије великом победом за либијску револуцију и Либијце, наводећи да ће им то помоћи да изграде слободну Либију.

Ostavi poruku