Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko treba da pročita šta piše u Ustavu BiH prije nego što pošalje bilo kakvo saopštenje.

Iz OHR-a juče je saopšteno da sve strane treba da se „uzdrže od davanja neistinitih i potencijalno destabilizujućih izjava o ustavnom uređenju, utvrđenom Dejtonskim mirovnim sporazumom, navodeći da je BiH suverena država.

Incko je, kako se navodi, povodom nedavnih izjava za javnost, uključujući izjave predsjednika Republike Srpske, kojima se negira državnost BiH, naglasio da se u Ustavu BiH nedvosmisleno navodi da „Republika BiH, čije je zvanično ime od sada BiH nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država“.

– Takve navode kao što su Inckovi nisam čuo ni od jednog ozbiljnog pravnika – rekao je Dodik i dodao da bi Incko trebalo da prestane da se dodvorava sarajevskoj čaršiji stalnim negativnim reakcijama na račun RS.

– Ovim saopštenjem on namjerava da umiri svijest nekih pojedinaca umjesto da sjedne i da razgovara o svim važnim pitanjima – rekao je Dodik i naglasio da nikada nije negirao Dejtonski sporazum, kao ni postojanje BiH, ni njen teritorijalni integritet.

– RS bi trebalo da ima koristi od BiH, a očigledno je da ih nema i zbog toga imamo ogromne gubitke u ekonomiji u oblasti indirektnih poreza i u penzijskom sistemu – rekao je Dodik.

Ostavi poruku