Министар одбране Србије Драган Шутановац је рекао да је тешко предвидјети да ли се улази у период смиривања ситуације или ескалације сукоба на Космету и да је погрешна изјава ковоског премијера Хашим Тачија да ће на сјеверу Косова по сваку цијену успоставити ред и закон.

Шутановац је рекао да је Тачи „ушао у једну спиралу грешака и очигледно жели да добије симпатије екстремног дијела албанског друштва и обезбиједи неку подршку“.

„Мислим да то чак није ни паметно и да ће управо бити угрожени безбедност и мир уколико буде покушавао на силу да реши ово питање“, рекао је Шутановац за Б92, наводећи да Тачи није предвидио шта све може да се деси и да се нашао у ћорсокаку из којег треба да изађе, а то је да се све врати на почетне позиције.

Он је навео да је за Србију потпуно неприхватљиво да се било које питање на Космету рјешава „под окриљем мрака“ те оцијенио да је „очигледно Тачијев ген који има још од 90-их година преовладао и да се не понаша на државнички начин, како жели да се прикаже“.

Шутановац је навео да и он има извјесне сумње, као и предсједник Србије Борис Тадић и други српски званичници, да се Приштина не би одлучила на ове потезе да нема подршку некога моћнијег као Вашингтон и неке друге моћне земље, али да за те сумње нема доказе.

Он је рекао да је скандалозно паљење прелаза Јариње и да организатори тог дјела уопште немају у виду колико штете то може да нанесе не само Србији, него и оним Србима који живе јужно од ријеке Ибар и који сада страхују за своју безбједност.

Шутановац је рекао да у овом тренутку не зна ко су организатори паљења, али да су који су то организовали имали своје мотиве који немају никакве везе ни са српством ни са национализмом, већ су сакривени у неким мрачним сферама криминала, трговине, који се не поклапају са интересима српског народа и државе.

Он вјерује да КФОР има капацитета и снаге да заштити Србе на Космету те додао да је у разговору са званичницима КФОР-а инсистирао да, ако буде потребно, КФОР доведе на Космет и друге снаге које има, како би осигурао безбједност.

„Убеђен сам да међународне снаге нису учествовале са намером да се било шта изазове и да су злоупотребљене“, додао је Шутановац, наводећи да је Београд све вријеме у контакту са КФОР-ом.

Он је навео да је безбједност Срба на Косову угрожена и поновио да Србија жели да се сви проблеми рјешавају на миран начин.

„Грађани не треба да паниче, трудимо се да спустимо тензије“, рекао је Шутановац.

Ostavi poruku