Насловна Србија Сукоб на Косову: Запаљен прелаз Јариње

Сукоб на Косову: Запаљен прелаз Јариње

0

Група маскираних младића око 19 сати напала прелаз Јариње и потом га запалила. Председник Тадић позвао на прекид насиља.

  • 20.35 – Борислав Стефановић и Горан Богдановић стигли су на пункт Јариње. Косовска полиција затворила све прилазе пункту, а на узвишењу поред прелаза стационирана група америчких припадника Кфора.
  • 20.09 – Амерички војници из састава Кфора блокирали су оклопним возилима пут од Јариња ка Косовској Митровици, у близини места Лешак, јавља Бета.
  • 19.50 – Са Јариња и даље куља густ, црни дим, али је пуцњава утихнула, јавља извештач РТС-а.
  • 19.35 – Председник Тадић позвао вечерас да насиље на Јарињу одмах престане и успостави мир. Хулигани који изазивају насиље нису они који бране ни грађане нити државу Србију, поручио Тадић.

Група младића са фантомкама на главама је напала је вечерас око 19 сати прелаз Јариње и потом га демолирала и запалила.

Младићи, њих око 50, дошли су из правца Косовске Митровице, затражили од окупљених да се удаље од пункта, а потом су почели да руше и пале објекат на прелазу.

Службеници, који су до тог тренутка били на Јарињу, побегли су ка пункту МУП-а Србије код Руднице, у правцу Рашке.

После баченог молотовљевог коктела, покренут је и багер са оближњих барикада, којим су наставили да руше кућице на Јарињу.

Потом се чула и рафална паљба. Ватру су, вероватно, отворили припадници Кфора на које је група изгредника бацила молотовљев коктел.

Током вечери, екипа извештача агенције Танјуг нападнута је на путу од Лепосавића ка Јарињу. Непознати човек је сниматеља ударио камером, разбио му главу, монтажер је испребијан, а новинар, срећом, није повређен.

На прелазу Брњак је мирно.

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић и шеф преговарачаког тима у дијалогу Београда са Приштином Борислав Стефановић кренули су са Брњака према Јарињу.

Стефановић и Богдановић су, са командантом Кфора Ерхардом Билером, током целог дана преговарали о враћању српских службеника и на прелаз Брњак.

Са командантом Кфора требало је поново да се састану на Јарињу, али је прелаз запаљен непосредно пре заказаног састанка.

Богдановић осудио је паљење пункта и позвао Србе са севера Косова да не дозволе да екстремне групе изазову сукобе.

Ово је други пут да административни пункт гори. Тај прелаз запаљен je и два дана након једностраног проглашења независности Косова, фебруара 2008. године.

[nggallery id=42]

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version