Grupa maskiranih mladića oko 19 sati napala prelaz Jarinje i potom ga zapalila. Predsednik Tadić pozvao na prekid nasilja.

  • 20.35 – Borislav Stefanović i Goran Bogdanović stigli su na punkt Jarinje. Kosovska policija zatvorila sve prilaze punktu, a na uzvišenju pored prelaza stacionirana grupa američkih pripadnika Kfora.
  • 20.09 – Američki vojnici iz sastava Kfora blokirali su oklopnim vozilima put od Jarinja ka Kosovskoj Mitrovici, u blizini mesta Lešak, javlja Beta.
  • 19.50 – Sa Jarinja i dalje kulja gust, crni dim, ali je pucnjava utihnula, javlja izveštač RTS-a.
  • 19.35 – Predsednik Tadić pozvao večeras da nasilje na Jarinju odmah prestane i uspostavi mir. Huligani koji izazivaju nasilje nisu oni koji brane ni građane niti državu Srbiju, poručio Tadić.

Grupa mladića sa fantomkama na glavama je napala je večeras oko 19 sati prelaz Jarinje i potom ga demolirala i zapalila.

Mladići, njih oko 50, došli su iz pravca Kosovske Mitrovice, zatražili od okupljenih da se udalje od punkta, a potom su počeli da ruše i pale objekat na prelazu.

Službenici, koji su do tog trenutka bili na Jarinju, pobegli su ka punktu MUP-a Srbije kod Rudnice, u pravcu Raške.

Posle bačenog molotovljevog koktela, pokrenut je i bager sa obližnjih barikada, kojim su nastavili da ruše kućice na Jarinju.

Potom se čula i rafalna paljba. Vatru su, verovatno, otvorili pripadnici Kfora na koje je grupa izgrednika bacila molotovljev koktel.

Tokom večeri, ekipa izveštača agencije Tanjug napadnuta je na putu od Leposavića ka Jarinju. Nepoznati čovek je snimatelja udario kamerom, razbio mu glavu, montažer je isprebijan, a novinar, srećom, nije povređen.

Na prelazu Brnjak je mirno.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračakog tima u dijalogu Beograda sa Prištinom Borislav Stefanović krenuli su sa Brnjaka prema Jarinju.

Stefanović i Bogdanović su, sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom, tokom celog dana pregovarali o vraćanju srpskih službenika i na prelaz Brnjak.

Sa komandantom Kfora trebalo je ponovo da se sastanu na Jarinju, ali je prelaz zapaljen neposredno pre zakazanog sastanka.

Bogdanović osudio je paljenje punkta i pozvao Srbe sa severa Kosova da ne dozvole da ekstremne grupe izazovu sukobe.

Ovo je drugi put da administrativni punkt gori. Taj prelaz zapaljen je i dva dana nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, februara 2008. godine.

[nggallery id=42]

Ostavi poruku