Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je danas nakon sastanaka sa liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDP-a Zlatkom Lagumdžijom da postoji spremnost da se podrži kandidat HDZ-a BiH za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Tihić je novinarima nakon susreta sa Čovićem naglasio da nije bilo konkretno riječi o imenima kandidata te da je dogovoreno iniciranje razgovora sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom i predstavnicima iz RS o formiranju Savjeta ministara BiH.

Lider SDA je rekao da je sa Čovićem razgovarao o sporazumu o etničkoj zastupljenosti na ključnim pozicijama ispod nivoa Savjeta ministara u skladu sa popisom stanovništva, te o formiranju vlasti u Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Odgovarajući na pitanje da li je tokom susreta bilo riječi o mogućnosti da Mladen Ivanković Lijanović obezbijedi podršku stranaka Platforme za predsjedavajućeg Savjeta ministara, Tihić je rekao da to može biti slučaj samo ako predstavnik Narodne stranke „Radom za boljitak“ obezbijedi podršku iz RS, što je u ovom trenutku teško izvodivo.

„Razgovarali smo o tri grupe pitanja. Jedna grupa pitanja je bila o Savjetu ministara. Bilo je riječi i o formiranju vlasti u kantonima, ali sve je to dio jednog paketa“, rekao je Tihić.

Susret Čovića i Tihića održan je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH dok je susret Čovića sa liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom i SDA Sulejmanom Tihićem održan ranije u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku