Кина је затражила од Америке да престане да изводи извиђачке летове у близини кинеске обале, истичући да они озбиљно нарушавају повјерење између двије земље, јавили су данас кинески државни медији.

Министарство одбране у Пекингу саопштило је да САД мора да обустави ове летове, називајући их „великом препреком“, док Кина и Тајван покушавају да оставе иза себе низ војних спорова.

„Тражимо од САД да поштује суверенитет и безбједносне интересе Кине, и предузме конкретне мјере како би побољшала здрав и стабилан развој војних односа“, саопштило је министарство наводи кинески дневник „Глобал тајмс“.

Тајвански медији објавили су да су два кинеска борбена авиона  „Сухој-27“ покушала да застраше и отјерају  америчку извиђачку летјелицу „У2“, која је прикупљала информације о Кини док је летјела дуж Тајванског мореуза крајем јуна.

Претходно је адмирал Мајк Мулен, шеф Генералштаба америчке војске изјавио да ће ови летови бити настављени упркос недавном инциденту.

У протеклих неколико година у односима Кине и САД повремено долази до тензија, између осталог због тога што Вашингтон продаје оружје Тајвану, који Пекинг сматра својом територијом.

 

Ostavi poruku