Na naslovnim stranama norveških štampanih medija objavljen je razgovor preko SMS poruka koje su za vrijeme masakra na ostrvu Utoja razmijenile jedna žene i njene kćerka, koja je masakr preživjela.

Kako su naveli norveški mediji, a prenijela agencija Frans pres, 16-godišnja Džuli Bremnes koja je na Utoji bila u kampu podmlatka Radničke partije preživjela je masakr, zahvaljujući tome što se se sa grupom prijatelja sakrila čim je čula prve pucnje.

Ona je odamah poslala SMS u kojem je od majke tražila da odmah pozove policiju jer „jedan poremećen čovjek ide po ostrvu i puca na ljude“.

„Neka (policija) požuri“, napisala je u tri poruke Džuli Bremnes.

Prema pisanju norveškog dnevnog lista Verdens Gang, majka je odmah pozvala policiju, a od svoje kćerke je tražila da joj svakih pet „da znak da je živa“.

„Plašimo se da će nas ubiti“, napisala je Bremnes, a na majčin savjet da se sakrije i da nikuda ne ide, odgovorila da se sa prijateljima krije u jednoj stijeni.

Djevojka je takođe napisala da je čovjek koji puca obučen u policijsku uniformu.

Prema njenim riječima, čovjek koji je kasnije identifikovan kao Anders Bering Brejvik, pucao je više od sat vremena.

„Još čujemo pucnjavu, i ne usuđujemo se da izađemo“, (iz skrovišta) napisala je ona oko 18.00, više od sat vremena od kada je počela pucnjava.

Ubrzo nakon što joj je napisala da je prema izvještaju televizije antiteroristička policija stigla na ostrvo, Džulina majka je svojoj kćerki poslala SMS u kome je pisalo da je javljeno da je osumnjičeni uhapšen.

[nggallery id=41]

Ostavi poruku