Bolji je jedan gost koji će dnevno ostaviti 500 eura nego njih deset koji će ostaviti po 30 eura ili njih nekoliko stotina ili tisuća koji vikendom dolaze iz BiH na jednodnevne izlete… Turizam je na ovaj način u problemima. Radi se o kampanjskim gostima koji smetaju, ali koje se ne može izbjeći i eliminirati…’

Ako ste pomislili da je napisano izgovorila HTV-ova vedeta Dijana Čuljak, prevarili ste se. No niste puno ni pogriješili, jer ‘briljantne’ misli ponovno su izašle iz pera novinara kojeg plaćaju građani Hrvatske. Doduše, ne kroz pretplatu, već kroz porez.

Ovoga puta riječ je o Ivi Ćurkoviću, izvršnom uredniku nedjeljnika Makarsko primorje, lista u vlasništvu Grada Makarske, koji služi i kao glasilo HDZ-a, koji upravlja tim gradom i izdašno finansira list da bi prezentovao ‘jedinu i pravu’ istinu. A ona očito nije onakva kako ju je prezentovao HSS-ov ministar turizma Damir Bajs, inače HDZ-ov koalicijski partner u Vladi.

Bajs je, podsjetimo, u nekoliko navrata na različitim sajmovima i skupovima, posebno na onima istočno od Hrvatske, isticao da ‘u Hrvatskoj nema turista prvog i drugog reda i svi su gosti jednako dobrodošli’.

Ćurković to očito nije čuo pa je u poduljem ‘istraživačkom’ tekstu, brojeći krvna zrnca i zavirujući u novčanike turista s kojima se vozio, došao do podataka da Bosanci i Hercegovci od Banjaluke do Čitluka za jednodnevni put do Makarske izdvajaju najviše 15 evra, da voće za pedeset centi kupuju u Bosni, sendviče nose od kuće…

‘Takvi gosti dođu, zauzmu mjesto na plaži, kupaju se i ugodno provedu dan. Eventualno se tuširaju, što košta dvije kune u Makarskoj, dok je na našim ostalim plažama to besplatno. Mokrenje obavljaju u moru, a WC koriste samo u krajnjoj potrebi. Vjerojatno nema jeftinijeg načina na koji provesti ugodan dan na moru’, piše Ćurković, zaboravljajući pritom da su cijene u Hrvatskoj visoke zahvaljujući prvenstveno politici stranke koja s oko dva miliona kuna godišnje finansira novine u kojima radi.

Nakon Dijane Čuljak, koja je prošlog ljeta u Dnevniku 3, u kojem je ugostila gradonačelnika Omiša Ivana Škaričića, upitala koliki problem predstavljaju jednodnevni gosti koji se spuste iz Bosne i Hercegovine, a ništa ne troše, ne zauzimaju apartmane i zapravo zauzimaju mjesto na plaži koje pritom nisu ni platili, pojavio se još jedan briljantan novinarski um koji plaćaju građani Hrvatske.

Doduše, njegov uticaj je puno manji jer riječ je o novinama koje se štampaju u tri hiljade primjeraka, a ne proda se ni trećina od te brojke. S druge pak strane, naslovnica Makarskog primorja, ‘Gosti su višak’, kočoperila se sedam dana na svim kioscima diljem Rivijere.

Grad koji živi od turizma jasno je pokazao što misli o gostima iz države koji ga najviše posjećuju. Otprilike isto što i Nijemci o Jevrejima prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata – Juden raus! Nije teško zamisliti kako su se osjećali gosti koji su vidjeli te novine.

 

Ostavi poruku