Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће РС изградити механизам своје одбране од оних који је подривају.

Додик је рекао да су они који данас воде РС увјерени да Српска има право на што ширу националну интеграцију, па и државну са Републиком Србијом, јер је Србија матица српског народа и РС се тога не треба стидјети.

„Српска је за нас светиња коју садашње руководство никада неће издати. РС је на добром путу и неће дати ништа од својих права која јој по Дејтону припадају, већ ће у будућности само јачати и тражити права која су јој отета“, истакао је Додик, обраћајући се окупљенима у Милића Гају код Козарске Дубице поводом обиљежавања 70. годишњице од подизања устанка против фашизма у Другом свјетском рату.

Предсједник  РС је  нагласио да нема ниједне дилеме у постојање РС и да је српски народ заслужио да има своју Републику.

„РС је данас најважнији политички фактор у БиХ и нема БиХ без РС, али РС може без БиХ“, рекао је Додик.

Он је навео да српски народ више нема право ни на једну историјску илузију, а једино је тачно да РС није илузија. „То што нас држе у БиХ не значи да су у праву, РС припада српском народу и другима који желе то да прихвате“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је РС стабилна и мирна и да се руководство бори да обезбиједи што више посла, помогне пољопривреду у висини од 60 милиона марака на годишњем нивоу.

„Желимо да видимо рехабилитовано село у РС и развој индустрије и то је наш дуг према људима и нашој дјеци која ће овдје живјети“, истакао је Додик.

Он је рекао да економија није само у проблему на овим просторима, већ и широм свијета, наводећи да ће на вечерашњим вијестима бити најважнија да ли ће САД избјећи економску пропаст или не.

„Тако да дјелује да смо ми много стабилнија прича и далеко од пропасти. РС никада пропасти неће, јер је наша вјера у оно што имамо данас најјача, а то је Српска“, истакао је предсједник РС.

Говорећи о обиљежавању Дана устанка у Другом свјетском рату, Додик је рекао да је поносан што припада српском народу који има велику слободарску традицију, који је највећим дијелом у бившој Југославији носио антифашистичку борбу, због чега не може бити злочиначки и геноцидан.

„Српски народ је слободарски јер је слободу желио да подијели и живи са другим народима у Југославији, али други то нис хтјели“, рекао је Додик.

Он је рекао да чињенице остају да је у Другом свјетском рату у партизанским јединицама највише било Срба, док су други народи дјелимично учествовали.

„Постоји само једна разлика између борбе од 1941. до 1945. и 1991. године, а то је да су Срби вјеровали да изборена слобода 1945. припада свима, а 1991. године су схватили да ту слободу желе да угрозе они са којима су је 1945. дијелили“, истакао је Додик.

Додик је рекао да неки у Сарајеву данас желе да присвоје цивилизиване вриједности антифашизма и говоре да то припада само њима, али то није тачно.

„Заслуге припадају овдје, јер је овдје подигнут устанак, а не у Сарајеву, Бугојну или Зеници и овдје у Поткозарју у РС народ се окупио и подигао устанак“, нагласио је Додик.

Додик је  поновио да бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић не може бити перјаница антифашистичке борбе када је његов отац Алија Изетбеговић био у Ханџар дивизији.

Ostavi poruku