Srbija je zatražila hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN o trenutnoj situaciji na Kosovu i narušavanju stabilnosti, nakon jednostranog pokušaja vlasti u Prištini da promijene realnost na terenu – izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

„Nadam se da će doći do te sednice Saveta bezbednosti i da će svi koji pružaju otpor njenom održavanju na kraju odustati od tog otpora“, rekao je Jeremić u Bejrutu, poslije razgovora sa ministrom inostranih poslova Libana Adnanom Mansurom.

Jeremić je dodao da je potrebno održati sjednicu Savjeta bezbjednosti UN da bi se sagledalo šta se dogodilo na Kosovu i kojim bi putem trebalo ići naprijed da bi se održali mir i stabilnost.

Beogradski mediji prenose da je Srbija vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN zatražila prije 24 časa, ali Njemačka, kao aktuelni predsjedavajući, još nije dala pozitivan odgovor.

S druge strane, Rusija i Kina snažno insistiraju na održavanju sjednice Savjeta bezbjednosti, ali postoje veliki otpori da dođe do te sjednice.

Jeremić će iz Bejruta, kako prenose beogradski mediji, direktno putovati u Njujork.

Srbija traži da se utvrdi ko je odgovoran za to što se u ponedjeljak i utorak dogodilo na Kosovu i zašto nije bilo adekvatnog reagovanja na akt Prištine da njeni specijalci pokušaju da zauzmu prelaze Brnjak i Jarinje.

Liban je nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN.

Ostavi poruku