Biljana Plavšić, bivša predsjednica Republike Srpske, izjavila je sinoć da je Radovan Karadžić tokom rata protjerao princa Tomislava Karađorđevića iz RS pošto je planirao da uspostavi novu dinastiju i da se lično proglasi za kralja!

Izvor blizak porodici Karađorđević potvrđuje ovu priču, ali dodaje za „Alo!“da je u vrijeme rata od 1991. do 1995. bilo „svakakvih ideja o državnom uređenju RS“.

– Sećam se da je tokom devedesetih bilo raznih teorija o budućem državnom uređenju Republike Srpske. Jedna od njih bila je da bude kneževina. Druga je bila da bude teokratija, kako bi se u budućnosti izbegle izborne zloupotrebe. Na njenom čelu je u tom slučaju trebalo da se nalazi jedan mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Bosni i Hercegovini. Sve te ideje ipak su bile samo razmišljanja i bile su kratkog daha – kaže izvor blizak kraljevskoj kući.

O navodnom sukobu princa Tomislava, koji je tokom rata mnogo vremena proveo u RS, i tadašnjeg lidera Srba iz Bosne, on ipak nije mogao da nam kaže ništa detaljnije.

Luka Karadžić, brat haškog optuženika Radovana Karadžića, oštro demantuje izjavu Biljane Plavšić.

– Ne mogu da vjerujem šta će toj babi pasti na pamet. Uvijek je bila inferiorna u odnosu na Radovana i vjerovatno zbog toga izmišlja takve stvari. Radovan nije takav čovek da ističe sebe u prvi plan, a najbolji dokaz je i to što je uvijek i njoj samoj prilikom posjeta stranih delegacija i protokolarnih susreta davao prednost u odnosu na sebe – tvrdi Luka Karadžić.

Izvor: ALO

 

Ostavi poruku