Насловна Србија Љимај оптужен за ратне злочине

Љимај оптужен за ратне злочине

0

Косовско тужилаштво подигло оптужницу против другог човека Тачијеве партије и посланика скупштине Косова Фатмира Љимаја, због злочина у Клечкој. Љимај је у Хагу ослобођен оптужби за ратне злочине у Лапушнику, а за Клечку ће му бити суђено пред косовским судом.

Специјално тужилаштво Косова подигло је оптужницу против потпредседника Демократске партије Косова и посланика Скупштине Косова Фатмира Љимаја због ратних злочина против цивилног становништва и злочина против ратних заробљеника укључујући и убиства, пише дневник Коха диторе.

Према изворима дневника Еулексов специјални тужилац Маурцио Салустро подигао је оптужницу против десет особа, међу којима су поред Љимаја и Неџми Краснићи, Насер Краснићи, Насер Шаља, Сабит Шаља, Рефи Мазреку, Арбен Краснићи, Шабан Шаља, Бехљуљ Љимајт и Бесим Шурдај.

Специјални тужилац их терети за ратне злочине извршене у селу Клечка током 1999. у два такозвана затвора ОВК.

Иако није на челу листе оптужених Љимај се по други пут оптужује за ратне злочине. У Хагу му је суђено и проглашен је невиним за наводне злочине у Лапушнику, близу Глоговца, док ће суђење за наводне злочине у Клечки бити одржано на Косову.

Љимај се оптужује да је наређивао и учествовао у нељудском малтеретирању српских цивила и ухапшених Албанаца који су били у притвору у Клечки. Већина њих је била ухапшена у марту 1999. године.

Већина оптужених у овом случају су у притвору, док је Љимаја од притвора до сада штитио посланички имунитет.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version