Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio da je sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom postignut dogovor o povlačenju svih pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije sa severa Kosova u Prištinu.

Dogovor o povlačenju pripadnika specijalnih jedinica Rosu u Prištinu potvrđen je večeras, posle više od 20 sati od kako su, kasno sinoć, njihovi pripadnici pokušali da preuzmu prelaze na administrativnoj liniji na severu Kosova.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je, kasno popodne, da je sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom postignut dogovor o povlačenju svih pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije sa severa pokrajine u Prištinu.

Sa komandantom Kfora, takođe, dogovoreno je da svi putevi na severu Kosova budu deblokirani za saobraćaj, da na administrativnim punktovima budu raspoređeni pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti i da se to raspoređivanje obavi najkasnije do sutra ujutru u 8 sati, rekao je novinarima Stefanović.

Šef srpskog pregovaračkog tima je pozvao Srbe da na kontrolnim tačkama u Jarinju i Brnjaku, na kojima su sada okupljeni, ostanu i tokom večeri i noći zbog opreza od eventualne zloupotrebe ili u slučaju da kosovske vlasti ne poštuju odluku.

Borislav Stefanović je pozvao okupljene na mir i dostojanstvo, apelujući da se izbegavaju bilo kakvi incidenti i izgredi.

Neimenovani zvaničnik snaga Kfora na Kosovu potvrdio je večeras da lokalna kosovska policija sada kontroliše prelaze na severu Kosova, da se „većina specijalnih jedinica“ kosovske policije povukla sa tih prelaza i da su tamo i snage Kfora da „osiguraju bezbednost“.

On je rekao da se većina specijalnih jedinica kosovske policije koje su bile na prelazima na severu pokrajine sada već povukla.

U međuvremenu je situacija na severu bila prilično konfuzna i nejasna. Iako je pre podne takođe saopšteno da je došlo do dogovora, Priština je saopštavala tokom dana da neće povući specijalce.

U pucnjavi kod Zubinog potoka ranije popodne ranjen je najmanje jedan kosovski policajac, kada je grupa pripadnika KPS-a u dva džipa pokušala da se vrati na prelaz Brnjak, koji su tri sata ranije napustili.

U međuvremenu, reagovale su i Ujedinjene nacije, apelujući večeras na mirno razrešenje novonastale situacije na severu Kosova, a u sedištu UN u Njujorku agenciji Tanjug je potvrđeno da su u toku konsultacije zvaničnika UN sa UNMIK-om o tome kako da se doprinese smirivanju napetosti posle noćašnje operacije kosovske policije.

Ostavi poruku