Шеф српског преговарачког тима Борислав Стефановић изјавио да је са командантом Кфора Ерхардом Билером постигнут договор о повлачењу свих припадника специјалних јединица косовске полиције са севера Косова у Приштину.

Договор о повлачењу припадника специјалних јединица Росу у Приштину потврђен је вечерас, после више од 20 сати од како су, касно синоћ, њихови припадници покушали да преузму прелазе на административној линији на северу Косова.

Шеф преговарачког тима Београда у дијалогу са Приштином Борислав Стефановић изјавио је, касно поподне, да је са командантом Кфора Ерхардом Билером постигнут договор о повлачењу свих припадника специјалних јединица косовске полиције са севера покрајине у Приштину.

Са командантом Кфора, такође, договорено је да сви путеви на северу Косова буду деблокирани за саобраћај, да на административним пунктовима буду распоређени припадници косовске полиције српске националности и да се то распоређивање обави најкасније до сутра ујутру у 8 сати, рекао је новинарима Стефановић.

Шеф српског преговарачког тима је позвао Србе да на контролним тачкама у Јарињу и Брњаку, на којима су сада окупљени, остану и током вечери и ноћи због опреза од евентуалне злоупотребе или у случају да косовске власти не поштују одлуку.

Борислав Стефановић је позвао окупљене на мир и достојанство, апелујући да се избегавају било какви инциденти и изгреди.

Неименовани званичник снага Кфора на Косову потврдио је вечерас да локална косовска полиција сада контролише прелазе на северу Косова, да се „већина специјалних јединица“ косовске полиције повукла са тих прелаза и да су тамо и снаге Кфора да „осигурају безбедност“.

Он је рекао да се већина специјалних јединица косовске полиције које су биле на прелазима на северу покрајине сада већ повукла.

У међувремену је ситуација на северу била прилично конфузна и нејасна. Иако је пре подне такође саопштено да је дошло до договора, Приштина је саопштавала током дана да неће повући специјалце.

У пуцњави код Зубиног потока раније поподне рањен је најмање један косовски полицајац, када је група припадника КПС-а у два џипа покушала да се врати на прелаз Брњак, који су три сата раније напустили.

У међувремену, реаговале су и Уједињене нације, апелујући вечерас на мирно разрешење новонастале ситуације на северу Косова, а у седишту УН у Њујорку агенцији Танјуг је потврђено да су у току консултације званичника УН са УНМИК-ом о томе како да се допринесе смиривању напетости после ноћашње операције косовске полиције.

Ostavi poruku