General Ratko Mladić zaprepašćen je onim što mu se stavlja na teret optužnicom Haškog tribunala, izjavio je danas Srni beogradski advokat Branko Lukić koji je Mladićev glavni branilac.

„Mi smo prošli kroz optužnicu, pošto je on do sada nikada nije čitao. Ja sam mu pročitao. Mladić je zaprepašćen optužnicom, svaki deo optužnice ga je zaprepastio. On kaže da je bio vojnik i da je radio svoj posao, branio svoj narod“, rekao je Lukić.

On kaže da tek predstoji formiranje pravnog tima.

Lukić smatra da je u ovom momentu optužnica protiv Mladića konačna, mada  postoje glasine da haško tužilaštvo planira da, zbog hitnosti, radi samo optužbu za genocid i da se ne rasplinjuje kao u slučaju Radovana Karadžića.

Branilac najavljuje da ima želju i namjeru da sarađuje sa odbranom Karadžića, ako budu voljni, kao i sa svakim ko je voljan i ko može da pomogne.

„Borićemo se, borba tek predstoji, rano je da se daju neke prognoze“, rekao je Lukić.

On kaže da je o strategiji odbrane još rano govoriti i da prvo, prema tehničkoj proceduri, mora da se odrede članove tima, te da je još  u postupku prijedlog da kao drugi branilac bude ruski advokat Aleksandar Mezjajev, a nakon toga bi se krenulo u postavljanje pravnih savjetnika, konsultanata i istražitelja.

Lukić će se pojaviti uz generala Mladića na narednoj statusnoj konferenciji u Hagu 25. avgusta, kada će se govoriti o statusnim stvarima.

„Sada smo u drugoj fazi predsudećeg postupka, u kojem se uglavnom pišu  predraspravni podnesci, to traje tri meseca i u ovoj fazi okrivljeni ima pravo samo na prvog advokata i jednog službenika“, pojasnio je on.

Lukić kaže da se tek u trećoj fazi postupka  uključuje cijeli tim odbrane, kada se kreće u proučavanje dokumentacije, sakupljanje dokaza, istraživanje i u razgovore sa svjedocima.

„Takva je haška procedura, ali odbrana će sigurno da se organizuje mnogo ranije“, najavio je Lukić, koji ima veliko iskustvo u haškoj sudnici.

Nakon susreta sa generalom Mladićem u haškom pritvoru Lukić je stekao utisak da je on veoma bolestan čovjek.

Lukić je do sada u Hagu zastupao Sretena Lukića, bivšeg načelnika Resora Javne bezbjednosti MUP-a Srbije kao i bivšeg gradonačelnika Prijedora Milomira Stakića, a bio je branilac i Dragana Jokića, optuženog za ratne zločine u Srebrenici.

 

Ostavi poruku