Хрватска ће упутити Либији хуманитарну помоћ у вриједности од 135.000 евра, а брод са товарима хране, воде и медицинским материјалом требало би у септембру да исплови из Хрватске и да испоручити товар побуњеницима у Бенгазију.

Хрватска влада организује акцију помоћи побуњеницима у Либији као хитну интервентну мјеру, а технички координатор је хрватско Министарство спољних послова, пише „Вечерњи лист“ и подсјећа да је до сада хрватски ангажман око Либије био ограничен на војну подршку.

Наиме, два официра хрватске војске од почетка јула налазе се у штабу НАТО-а у Италији, у ваздухопловно оперативном центру Пођо Ренатико (Поггио Ренатицо) гдје у оквиру операције „Уједињени заштитник“ са колегама надзиру ембарго на куповину оружја и зону забране лета над Либијом.

Хуманитарна пошиљка нови је корак у међународној акцији која има циљ да спријечити страдање тамошњих цивила а која је заснована на резолуцији Савјета безбједности УН, чији је потписник и Хрватска, пише лист.

Хрватска ће у Либију послати пошиљку основних прехрамбених производа – воду, млијеко, брашно, шећер, тјестенину, конзервиране и сувомеснате производе, а с обзиром да је ријеч о муслиманском становништву, у пошиљци ће бити производи са халал сертификатом, потврдом да не садрже алкохол, генетски модификоване организме, сировине свињског поријекла и недозвољене адитиве.

Од медицинског материјала, побуњеницима против либијског лидера Моамера Гадафија биће послат санитетски материјал и лијекови, нарочито за анестезију и дијализе према листи коју је саставио Хрватски завод за здравствено осигурање.

„Вечерњи лист“ преноси и да би брод према Бенгазију испловио директно из неке од хрватских лука, највјероватније из Ријеке.

Хрватска се у односима према Либији водила консензусом држава чланица ЕУ-а. Прекинула је односе с Гадафијевим режимом и прогласила тадашњег отправника послова у Загребу Абдулкарима Наса непожељном особом.

Након што су европске државе признале побуњеничко Прелазно национално вијеће као легитимног представника либијског народа, Хрватска је то крајем јуна учинила заједно с Бугарском.

Ostavi poruku