Члан експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма Џевад Галијашевић сматра да хришћански фундаментализам у Европи постаје реалност, јер ратови и терористичке акције радикалних исламиста предуго трају, а случајеви као што је напад у Норвешкој могу се очекивати и у другим земљама.

Галијашевић је рекао Срни да се акције као што је  ова  у Норвешкој најприје могу очекивати у десничарским круговима у европским земљама, као и на мјестима гдје постоји додир са муслиманима.

„Дуготрајно дјеловање радикалних исламиста произвело је и терористу у Норвешкој /Андерса Бехринга Брејвика/. Чињеница је да он не крије своја политичка и цивилизацијска стајалишта која су изразито антиисламска, али су и мотивисана радикалним исламистичким дјеловањем“, нагласио је Галијашевић.

Он је додао да ислам мора пронаћи одговор на ово питање и да исламске вође морају ставити терористичке групације и њихове методе са друге стране закона и вјере, након чега би и дијалог између цивилизација имао смисла.

„Европа, иако је имала терористичких акција у Сјеверној Ирској и Баскији, до сада није имала овакву врсту терористе. Ово је потпуно повлачење линија цивилизацијског разграничења и оно о чему је писао Самјуел Хантингтон, односно увод у прави сукоб цивилизација“, оцијенио је Галијашевић.

Према његовим ријечима, плодно тло за развој хришћанског фундаментализма су региони са ратним искуствима, прије свега БиХ, односно Федерација БиХ, јер су у њој конфронтирани Бошњаци са Хрватима, терористичке групе са државом и на крају сами Бошњаци са Бошњацима.

„Ако имамо непринципијелан рад институција о питању тероризма, гдје се терористиочке групе и појединци не процесуирају, то ствара фрустрације у цијелој земљи, што ће се посебно одразити на односе Бошњака и Хрвата гдје се може очекивати радикализација“, сматра Галијашевић.

Он је истакао да Хрвати за сада користе системске механизме и на политички начин покушавају ријешити своје политичке проблеме, али да снажно хрватско незадовољство може вехабијске потенцијале у БиХ гурнути у одмазде и изазивање конфликта.

„И даље вјерујем да је вехабијски покрет темљни узрок и највећа пријетња безбједности БиХ“, нагласио је Галијашевић.

 

Ostavi poruku