Бивши вођа Срба у Хрватској Горан Хаџић одбио је данас у првом појављивању пред Трибуналом у Хагу да се изјасни о кривици по 14 тачака оптужнице за злочине над несрбима у Хрватској од 1991. до 1993. године.

Хаџићев привремени адвокат Владимир Петровић је судији О-Гон Квону рекао да његов клијент жели да искористи своје право да одложи изјашњавање о кривици за мјесец дана, док не именује сталног браниоца.

Током дијела рочишта који је био отворен за јавност, Хаџић је прво потврдио свој идентитет, а затим је на питање судије потврдио да је његова породица обавијештена о томе да је пребачен у Хаг.

Послије тога Хаџић је врло мирно саслушао основна правила судског поступка и потврдио да је разумио процедуру и навео да нема додатних питања.

Судија О-Гон Квон је затим упитао Хаџићевог привременог адвоката Петровића да ли је његов клијент добио текст оптужнице преведен на српски језик и подсјетио да је 22. јула измијењен период на који се односи оптужница.

Тужилаштво је у петак затражило измјену оптужнице од 14 тачака тако да Хаџић буде терећен за раздобље од августа 1991. до краја 1993. године, умјесто до јуна 1992. године, како је било у првобитној оптужници објављеној 2004. године.

Адвокат Петровић рекао је да је Хаџић добио оптужницу и да нема потребе да се чита цијели текст. Петровић је, на питање судије, потврдио да његов клијент жели да искористи право да се о наводима оптужнице изјасни у року од 30 дана.

Послије тога, Петровић је затражио да даљи ток рочишта буде затворен за јавност како би се разјасниле још неке процедуралне ствари.

Хаџић је пред судом изгледао мирно, носио је сиво одијело и није имао никавих додатних питања. Адвокат Петровић из адвокатске канцеларије „Фила“ додијељен је данас Хаџићу као привремени заступник.

У вријеме обухваћено оптужницом Хаџић је био премијер САО Славонија, Барања и западни Срем, а касније и предсједник Републике Српске Крајине.

Оптужницом му се на терет стављају прогон, истребљење и убиства несрба, затварање, мучење, окрутно поступање и нехумана дјела, депортације и присилно премјештање, безобзирно разарање насеља, уништавање културних и вјерских објеката и пљачка.

Према оптужници, он је учествовао у удруженом злочиначком подухвату чији је циљ било трајно и насилно уклањање Хрвата са великих дијелова територије Хрватске.

На челу тог подухвата био је, по оптужници, тадашњи предсједник Србије Слободан Милошевић, а међу учесницима су били Јовица Станишић, Франко Симатовић Френки, Војислав Шешељ, Жељко Ражнатовић Аркан, Милан Мартић, Радован Стојичић Баџа и припадници ЈНА.

Хаџић и други учесници у злочиначком подухвату планирали су, подстицали, наредили, починили или помагали прогон несрба на расној, вјерској или политичкој основи, пише у оптужници.

Прогон је, по оптужници, обухватао истребљење или убиство стотина цивила Хрвата и других несрба, укључујући жене и старије особе, у Даљу, Даљ Планини, Ердуту, Ердут Планини, Клиси, Ловасу, Грабовцу и Вуковару.

Оптужен је и за депортацију или присилно премјештање „десетина хиљада“ хрватских и других несрпских цивила са тих подручја, „укључујући депортацију најмање 5.000 становника Илока и 20.000 становника Вуковара у Србију; и присилно премјештање 2.500 становника Ердута“.

Хаџић (53) је посљедњи, 161. оптужени у притвору Трибунала. Он је ухапшен 20. јула на Фрушкој гори, послије седмогодишњег скривања, а изручен је Трибуналу 22. јула.

Ostavi poruku