Потпуно је неприхватљива чињеница да власти у Федерацији БиХ /ФБиХ/ у политичке сврхе злоупотребљавају културне манифестације, као што је сарајевски филмски фестивал, сматрају представници Борачке организације Републике Српске /БОРС/, Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила и Савеза логораша РС.

Коментаришући напис на званичном сајту Сарајево – филм фестивала у којем се изражава жаљење због тога што овогодишњој манифестацији не присуствује бивши генерал Армије РБиХ Јован Дивјак, предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић рекао је Срни да је крајње неприхватљиво да се културне манифестације користе у једностране политичке циљеве, јер оне треба да буду мостови помирења и разумијевања међу народима.

„Ово је сигурно политички циљ да се одбрани нешто што још није ни процесуирано; умјесто да упуте апел да случај `Добровољачка` буде процесуиран на суду , они лобирају на такав непримјерен начин и вријеђају српске жртве рата у Сарајеву“, закључио је Митровић.

Митровић је као представник жртава рата из Републике Српске позвао представнике Србије да не учествују у таквим манифестацијама.

Предсједник БОРС-а Пантелија Ћургуз рекао је Срни да политичари ФБиХ користе сваки детаљ и културна дешавања да бране „некакву своју истину која је у ствари неистина, пуна импровизација и лажи“.

„Ријеч је о пројекту који по сваку цијену подразумијева обавезу свих фактора политичког руководства ФБиХ и њихових представника у институцијама БиХ да бране пројекат по коме су Срби агресори на БиХ, без обзира на сву гнусност и монструозност злочина почињених над Србима у БиХ“, истакао је Ћургуз.

Он је закључио да се Српска против таквих ситуација може борити успостављањем фронталног отпора, а принципом истином до коначне истине и правде.

На званичном сајту Сарајево – филм фестивала изражава се жаљење што пензионисани генерал Армије РБиХ Јован Дивјак, који је осумњичен за злочине почињене над војницима ЈНА у сарајевској Добровољачкој улици 1992. године, ове године неће учествовати на тој манифестацији.

У злочину у Добровољачкој улици у Сарајеву над војницима ЈНА 2. и 3. маја 1992. године, који су починили су припадници Армије рБиХ, Територијалне одбране и паравојних муслиманских јединица, убијена су 42 припадника ЈНА, рањена 73, а заробљено је њих 215.

Ostavi poruku