Potpuno je neprihvatljiva činjenica da vlasti u Federaciji BiH /FBiH/ u političke svrhe zloupotrebljavaju kulturne manifestacije, kao što je sarajevski filmski festival, smatraju predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/, Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila i Saveza logoraša RS.

Komentarišući napis na zvaničnom sajtu Sarajevo – film festivala u kojem se izražava žaljenje zbog toga što ovogodišnjoj manifestaciji ne prisustvuje bivši general Armije RBiH Jovan Divjak, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović rekao je Srni da je krajnje neprihvatljivo da se kulturne manifestacije koriste u jednostrane političke ciljeve, jer one treba da budu mostovi pomirenja i razumijevanja među narodima.

„Ovo je sigurno politički cilj da se odbrani nešto što još nije ni procesuirano; umjesto da upute apel da slučaj `Dobrovoljačka` bude procesuiran na sudu , oni lobiraju na takav neprimjeren način i vrijeđaju srpske žrtve rata u Sarajevu“, zaključio je Mitrović.

Mitrović je kao predstavnik žrtava rata iz Republike Srpske pozvao predstavnike Srbije da ne učestvuju u takvim manifestacijama.

Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz rekao je Srni da političari FBiH koriste svaki detalj i kulturna dešavanja da brane „nekakvu svoju istinu koja je u stvari neistina, puna improvizacija i laži“.

„Riječ je o projektu koji po svaku cijenu podrazumijeva obavezu svih faktora političkog rukovodstva FBiH i njihovih predstavnika u institucijama BiH da brane projekat po kome su Srbi agresori na BiH, bez obzira na svu gnusnost i monstruoznost zločina počinjenih nad Srbima u BiH“, istakao je Ćurguz.

On je zaključio da se Srpska protiv takvih situacija može boriti uspostavljanjem frontalnog otpora, a principom istinom do konačne istine i pravde.

Na zvaničnom sajtu Sarajevo – film festivala izražava se žaljenje što penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak, koji je osumnjičen za zločine počinjene nad vojnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine, ove godine neće učestvovati na toj manifestaciji.

U zločinu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu nad vojnicima JNA 2. i 3. maja 1992. godine, koji su počinili su pripadnici Armije rBiH, Teritorijalne odbrane i paravojnih muslimanskih jedinica, ubijena su 42 pripadnika JNA, ranjena 73, a zarobljeno je njih 215.

Ostavi poruku