Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Вишеграду да је покушај пресељења Природно-математичког факултет (ПМФ) из Источног Сарајева у Власеницу само једна неуспјела авантура оних који су то замислили.

Додик је рекао да је вијест о премјештању тог факултета изненађење, али се, како је навео, у овој републици зна ко се за шта пита.

Сенат Универзитета у Источном Сарајеву 15. јула прихватио је Нацрт статута у којем је дефинисано да сједиште Природно-математичког факултета буде у Власеници, а градоначелник Источног Сарајева Винко Радовановић раније је изјавио да не види никакав разлог да сједиште тог факултета буде у Власеници, а не на Палама.

Говорећи о болници Касиндо, он је рекао да је власт дуго времена била заробљеник концепта који је подразумијевао обећану значајну помоћ грчке Владе и локалних аспирација које су у вези са овом здравственом установом тражиле много веће и мегаломанске пројекте.

„Грчка је морала да одустане од тога пројекта због своје ситуације. Ми тражимо друге могућности за изградњу и опремање Касиндола. То нам је приоритет и од тога нећемо одустати“, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске је поручио да у Источном Сарајеву буде формирана једна општина од више њих, да се направи јака локална заједница са стабилном скупштином и буџетом, а да се тамо окану свакодневног политизирања.

„Могли би да се усмјере на базичне пројекте. Предлажем им да промијене име и не зову се Источно Сарајево, него да нађу неко оригиналније како би се и тиме показала наша озбиљност“, закључио је Додик.

Извор: Срна

Ostavi poruku