Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Višegradu da je pokušaj preseljenja Prirodno-matematičkog fakultet (PMF) iz Istočnog Sarajeva u Vlasenicu samo jedna neuspjela avantura onih koji su to zamislili.

Dodik je rekao da je vijest o premještanju tog fakulteta iznenađenje, ali se, kako je naveo, u ovoj republici zna ko se za šta pita.

Senat Univerziteta u Istočnom Sarajevu 15. jula prihvatio je Nacrt statuta u kojem je definisano da sjedište Prirodno-matematičkog fakulteta bude u Vlasenici, a gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović ranije je izjavio da ne vidi nikakav razlog da sjedište tog fakulteta bude u Vlasenici, a ne na Palama.

Govoreći o bolnici Kasindo, on je rekao da je vlast dugo vremena bila zarobljenik koncepta koji je podrazumijevao obećanu značajnu pomoć grčke Vlade i lokalnih aspiracija koje su u vezi sa ovom zdravstvenom ustanovom tražile mnogo veće i megalomanske projekte.

„Grčka je morala da odustane od toga projekta zbog svoje situacije. Mi tražimo druge mogućnosti za izgradnju i opremanje Kasindola. To nam je prioritet i od toga nećemo odustati“, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je poručio da u Istočnom Sarajevu bude formirana jedna opština od više njih, da se napravi jaka lokalna zajednica sa stabilnom skupštinom i budžetom, a da se tamo okanu svakodnevnog politiziranja.

„Mogli bi da se usmjere na bazične projekte. Predlažem im da promijene ime i ne zovu se Istočno Sarajevo, nego da nađu neko originalnije kako bi se i time pokazala naša ozbiljnost“, zaključio je Dodik.

Izvor: Srna

Ostavi poruku