Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i režiser Emir Kusturica postavili su danas u Višegradu kamen-temeljce za buduće zgrade pozorišta, bioskopa i gradske uprave u Andrićgradu koji zajednički grade Vlada RS i Kusturica.

Dodik i Kusturica postavili su u kamen-temeljce flaše sa maslinovim uljem i porukom čiji je tekst: „Kamen temeljac za pozorište, gradsku kuću i multipleks Čiča Ilija Stanojević, ljeta gospodnjeg 2011. položiše predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i režiser Emir Kusturica“.

Oko 6 000 metara kvadratnih korisnog prostora u ove tri zgrade trebalo bi da bude pod krovom do kraja godine.

– Zajedničkim naporima Vlade i institucija Srpske, opštine Višegrad i Emirovih saradnika uspjećemo da ovaj projekat završimo na vrijeme, a mi ćemo se ovdje u kontinutetu pojavljivati da obilježimo svaki značajniji događaj – rekao je Dodik.

On je najavio da će se u Andrićgradu, među više od 50 građevina, graditi i Akademija lijepih umjetnosti.

Nakon polaganja kamena temeljaca za buduće zgrade pozorišta, bioskopa i administrativne uprave u Andrićgradu u Višegradu, Kusturica je rekao da će ovi objekti, uz pomoć Vlade RS i izuzetnog zalaganja predsjednika Dodika, biti ukrovljeni do Nove godine.

– Samo 15 dana nakon ozvaničenja početka radova na ovom mjestu, na ušću Rzava u Drinu, naši građevinci su iskopali temelje i pripremili teren za ove objekte na kojima će naći posao veliki broj radnika – rekao je Kusturica.

Predviđeno je da u sredini Andrićgrada, na glavnoj ulici koja je već arhitektonski osmišljena, bude postavljena i bista Ive Andrića, a prema Emirovoj zamisli, ona će „plivati“ u vodi simbolišući piščevu misao da je Višegrad grad na vodi.

– Ideja da se na svaki način obilježi da je ovo grad posvećen besmrtnom Andriću i neprolaznom njegovom djelu biće potkrijepljena i naporom da urna sa pepelom slavnog nobelovca iz Aleje velikana iz Beograda bude premještena u Andrićgrad – dodao je Kusturica.

Režiser je, nakon najave predsjednika Milorada Dodika da će u Andrićgradu biti izgrađena Akademija lijepih umjetnosti, pojasnio da će u njoj za nekoliko godina biti otvoren fakultet režije i drugi sadržaji, te da će u ovoj visokoškolskoj ustanovi studirati stotinjak studenata sa ove regije, pa i iz cijelog svijeta.

Govoreći o napadima iz federalnog Sarajeva na sve što je u vezi sa izgradnjom Andrićgrada, Kusturica je rekao da to čine oni isti ljudi i sa istim idejama koji su „1992. godine macolama srušili spomenik Ivi Andriću pored ćuprije na Drini“.

– Mi im našom gradnjom poručujemo da nikada više niko neće rušiti ono što je Andriću posvećeno, a želja nam je da na ovim prostorima vječito vlada mir – rekao je Kusturica.

On je naveo da najveći dio rastinja na nekadašnjem Sportskom centru „Ušće“ neće biti uništen i da će krasiti ulice i trgove Andrićgrada.

Ceremoniji polaganja kamena-temeljaca prisustvovao je i načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović

Ostavi poruku