Насловна Србија Србија расписала потјерницу за Надом Шакић због злочина у Јасеновцу

Србија расписала потјерницу за Надом Шакић због злочина у Јасеновцу

0

Интерпол Србије расписао је данас међународну потјерницу за Надом Шакић (85), због сумње да је учествовала у масовном убиству Срба, Јевреја и Рома у концентрационим логорима Стара Градишка и Јасеновац, током Другог свјетског рата.

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен изјавио је да је то Министарство дало сагласност за расписивање потјернице за Шакићевом против које се у Србији води поступак од 1998. године због сумње да је извршила кривично дјело геноцида.

Она је рођена у Хрватској у Ливну, али има аргентинско држављанство и живи у Аргентини.

Шакићева се терети да је заједно са осталим усташким особљем логора у Старој Градишки малтретирала логорашице, тукла их и шутирала, газила по трудницама, као и да је учествовала у физичкој ликвидацији клањем и гушењем више хиљада логорашица.

Сумња се да је наређивала да се логорашицама у Јасеновцу даје врло мало хране те је на тај начин посредно долазило до њихове природне смрти, као и да је 21. априла 1945. године наредила да се побију све преостале жене, као и дјеца.

„Шакићева је осумњичена за најтеже ратне злочине. Очекујемо да на основу наше потернице буде ухапшена. У том слуцају, одмах ћемо тражити њено изручење Србији како би јој се овде судило за тешке злочине за које се сумњичи“, поручио је Хомен.

НЕМА КОМЕНТАРА

Ostavi poruku

Exit mobile version