Интерпол Србије расписао је данас међународну потјерницу за Надом Шакић (85), због сумње да је учествовала у масовном убиству Срба, Јевреја и Рома у концентрационим логорима Стара Градишка и Јасеновац, током Другог свјетског рата.

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен изјавио је да је то Министарство дало сагласност за расписивање потјернице за Шакићевом против које се у Србији води поступак од 1998. године због сумње да је извршила кривично дјело геноцида.

Она је рођена у Хрватској у Ливну, али има аргентинско држављанство и живи у Аргентини.

Шакићева се терети да је заједно са осталим усташким особљем логора у Старој Градишки малтретирала логорашице, тукла их и шутирала, газила по трудницама, као и да је учествовала у физичкој ликвидацији клањем и гушењем више хиљада логорашица.

Сумња се да је наређивала да се логорашицама у Јасеновцу даје врло мало хране те је на тај начин посредно долазило до њихове природне смрти, као и да је 21. априла 1945. године наредила да се побију све преостале жене, као и дјеца.

„Шакићева је осумњичена за најтеже ратне злочине. Очекујемо да на основу наше потернице буде ухапшена. У том слуцају, одмах ћемо тражити њено изручење Србији како би јој се овде судило за тешке злочине за које се сумњичи“, поручио је Хомен.

Ostavi poruku