Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, ocijenila je u izjavi Srni smiješnim pokušaj visokog predstavnika Valentina Incka da se poštivanje zakona koji je sam OHR donio predstavi kao „pomilovanje“ i istakla da nema na čemu da mu zahvali.

Ona je, povodom današnje odluke Incka da ukine ranije uvedene sankcije u 92 slučaja, rekla da do višegodišnjeg kršenja osnovnih ljudskih i građanskih prava nikada nije ni smjelo doći.

„Incko nije učinio nikakvu `milost` prema meni i mojoj porodici.Jednostavno, zakon koji je Miroslav Lajčak donio nakon hapšenja mog oca, imao je svoj rok trajanja regulisan u članu 7, koji govori o automatskom prekidu primjene 10 dana nakon što se riješi pitanje Ratka Mladića“, rekla je Sonja Karadžić -Jovičević kojoj su danas ukinute sankcije.

Ona je istakla da, kao što se i pokazalo, niko od sankcionisanih nije imao nikakve veze sa umišljenim mrežama podrške i drugim izmišljotinama koje su sankcionisanim licima imputirali bez ikakvih dokaza.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko donio je danas odluku kojom ukida sankcije u 92 slučaja, od kojih se 58 odnosi na lica koja su sumnjičena za nesaradnju sa Haškim tribunalom i pružanje podrške Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, a 34 za lica kojima su bili blokirani računi.

Osim Sonje Karadžić -Jovičević, sankcije su ukinute i Ljiljani Zelen Karadžić, te Aleksandru i Luki Karadžiću.

Izvor: SRNA

Ostavi poruku