Naslovna Srbija Na mitingu podrške Mladiću više od 10.000 ljudi

Na mitingu podrške Mladiću više od 10.000 ljudi

0

Više od 10 000 ljudi prisustvuje mitingu na platou ispred Doma Narodne skupštine Srbije u Beogradu, u organizaciji Srpske radikalne stranke (SRS) zbog hapšenja nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske /VRS/ generala Ratka Mladića.

Protestni skup pod nazivom „Saradnja sa Haškim tribunalom predstavlja izdaju srpskih nacionalnih interesa“ počeo je intoniranjem himne „Bože pravde“ i obraćanjem zamjenika predsjednika SRS-a Dragana Todorović, a potom je pročitano pismo lidera radikala Vojislava Šešelja, koje je čitao Šešeljev sin Vladimir.

Todorović je rekao da je miting podrške generalu Mladiću organizovan da bi se pokazalo da Srbija, kako je naveo, ima časti i dostojanstva i da se spere bruka koju je Srbiji nanio njen predsjednik Boris Tadić.

„Braćo Srbi i sestre Srpkinje, čupaju nam srce, otimaju Kosovo i Metohiju, hoće da nam ubiju dušu i zatvore sve srpske velikane u Haški tribunal. Ovaj miting je podrška odbrani svih haških zatočenika. Poručujem im, džaba im Haški tribunal, presuda i osude, to su srpski junaci i Srbi će uvek moći da procene njihovu ulogu“, naglasio je Todorović, optuživši Tadića i Vladu Srbije za „uništavanje Srbije“.

Obraćajući se učesnicima mitinga Darko Mladić, sin generala Mladića, rekao je da u zatvoru u Beogradu leži čovjek koji je spriječio novi Jasenovac i novo Jadovno. „On nije samo moj i otac moje ubijene sestre, već otac svih koji su ubijeni, zaklani i bačeni u jame i logore. Danas tamo gde nema srpske države nema ni Srba“, istakao je Darko Mladić, kojeg su učesnici mitinga pozdravili skandirajući njegovo ime.

On je poručio da je Ratko Mladić branilac svog naroda, ali i drugih naroda, koji se nije borio protiv drugih naroda i svoje vjere nego za slobodu svog naroda. „Lažu oni koji govore da je Ratko Mladić osvetnik“, naglasio je Darko Mladić, optuživši vlast u Srbiji da gazi sopstvene zakone i šalje Ratka Mladića u Hag iako je bolestan i po zakonu ima pravo da se liječi.

Darko Mladić je rekao da njegov otac nije zločinac i da nije naredio ubijanje civila i zatvorenika i pozvao, kako je naveo, poštene kanadske, američke, ruske i srpske generale da kažu ko je Ratko Mladić. „Da je Ratko Mladić ono što pričaju da jeste, ne bi bilo danas onih koji ga pljuju“, poručio je Darko Mladić, dok su građani skandirali „Ratko Srbine“, „Izdaja“, „Tadiću ustašo“ i „Rusija“.

Učesnici mitinga nose zastave SRS i Srbije, slikeMladića, nekadašnjeg predsjednika RS Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja, kojima se sudi u Haškom tribunalu.

Na bini je transparent na kome piše: „Tadić nije Srbija“.        Ranije je najavljeno da će na mitingu, osim funkcionera radikala, govoriti i profesor Kosta Čavoški, glumica Ivana Žigon…

Mitingu prisustvuje i lider SRS „Dr Vojislav Šešelj“ iz Republike Srpske Mirko Blagojević i visoki funkcioner ove stranke, kao i Bosiljka Mladić, supruga Ratka Mladića.

Miting obezbjeđuju izuzetno jake policijske snage, a prema najavama iz MUP-a na ulicama Beograda trebalo bi da bude oko 3 000 policajaca. Ispred glavnih državnih institucija u centru grada raspoređeno je na desetine policajaca obučenih u opremu za razbijanje demonstracija.

Ranije danas pomoćnik načelnika Uprave policije za grad Beograd Dušan Puača rekao je da će biti obezbjeđeni svi objekti za koje je procjenjeno da mogu biti ugroženi, a posebno diplomatsko-konzularna predstavništva, medijske kuće i državne institucije.

Mladićev advokat je juče prenio apel srpskog generala da na ulicama, tokom okupljanja, ne dođe do krvoprolića.

General Mladić uhapšen je u četvrtak u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Akciju su koordinisano izveli srpska Bezbjednosno-informativna agencija i Služba za otkrivanje ratnih zločina.

Mladić je 1995. godine optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine, koji uključuju genocid, saučesništvo u genocidu, zločin protiv čovječnosti i kršenje običaja ratovanja.

[nggallery id=35]

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version