Министар унутрашњих послова Републике Српске /РС/ Станислав Чађо изјавио је данас да је од почетка примјене Закона о одузимању имовине стечене кривичним дјелом у РС до данас обављено неколико случајева финансијских истрага од којих су неке и окончане, док се укупна вриједност нелегално стечене имовине након ових истрага процјењује на више од 21 милион КМ.

Након затварања дводневног семинара „Истраге и одузимање имовине стечене кривичним дјелом у случајевима организованог криминала“, Чађо је на конференцији за новинаре у Бањалуци подсјетио на завршене предмете од којих један са простора Источног Сарајева из децембра прошле године у коме је вриједност имовине стечене кривичним дјелом већа од 800.000 КМ.

Чађо је рекао да се други предмет односи на случај „Ћопић шећерана“ и трећи на случај „Крндија“, чија се нелегално стечена имовина процјењује на око 180.000 КМ.

„Ово су почеци примјене овог закона, неколико финансијских истрага је у току и вјерујем да ће их у будућности у времену док не задамо одлучујући ударац организованом криминалу бити све више“, истакао је Чађо.

Чађо је поручио да ће МУП РС у будућности интензивирати рад и ангажман на јачању Јединице за финансијске истраге , истичући да је веома задовољан начином на који су људи ангажовани у овој институцији схватили посао.

„Нисам задовољан чињеницом што, осим добрих људи и познавалаца овог посла у овој области немамо ширу основу, јер нам недостају стручњаци из области банкарства, веома искусни познаваци домаћих и међународних правних прописа“, нагласио је Чађо.

Он је подсјетио да је Закон о одузимању имовине стечене кривичним дјелом РС усвојен у Народној скупштини РС у јулу прошле године, а примјењује се од 1. септембра прошле године.

Говорећи о раду дводневног семинара, Чађо је рекао да је овај скуп од велике важности за РС, јер представља грађење нуклеуса сарадње институција из сектора безбједности на простору БиХ с циљем борбе против организованог криминала.

„Ово су веома важни, почетни и одлучујући кораци успостављања ширег међународног система за шта је РС апсолутно спремна и опредијељена да учествује и доприноси грађењу бољег безбједносног амбијента у РС, региону и шире“, нагласио је Чађо.

Чађо је закључио да је опредјељење МУП-а РС, а за шта има подршку Владе РС и свих других институција РС, да гради и ојача институције за борбу против организованог криминала, подсјетивши да је у РС успостављена Агенција за управљање одузетом имовином и Јединица за финансијске истраге у оквиру МУП-а РС.

Амбасадор Италије у БиХ Рајмондо де Кардона рекао је да су проблеми правде и безбједности приоритети у политикама свих земаља ЕУ.

„Тема безбједности је приоритет за све земље ЕУ, због чега није случајно што ће о томе у Бањалуци 6. јуна бити одржан састанак у организацији ЕУ“, истакао је италијански дипломата.

Он је подсјетио да у Италији постоје различите мафије, због чега Влада Италије има одлично искуство у борби против организованог криминала путем одузимања имовине стечене криминалом.

Кардона је изнио статистички податак да је у првих десет мјесеци 2010. године Влада Италије одузела незаконито стечене имовине у вриједности од осам милијарди евра.

Замјеник шефа Мисије ЕУПМ-а у БиХ Доменико Патерна рекао је да не постоји „магија“ за борбу против организованог криминала, наводећи да је Италија увела закон у случају борбе против сицилијанске мафије.

„Овај закон користи људе који су се покајали и они сада помажу полицију у борби против криминала“, истакао је Патерена, наводећи да овај закон није функционисао добро у другим случајевима мафија.

Патерена је рекао да у Италији веома добро функционише Закон о одузимању незаконито стечене имовине из 1982.године.

МУП РС, уз подршку Техничког инструмента Европске комисије, организовао је у Бањалуци дводневни семинар „Истраге и одузимање имовине стечене кривичним дјелом у случајевима организованог криминала“, а у раду семинара осим представника МУП-а РС учествовали су представници полицијских агенција и тужилаштава у БиХ, Пореске управе РС, Агенције за банкарство РС, Агенције за управљање одузетом имовином и Управе за индиректно опрезивање БиХ.

Извор: СРНА

Leave a Reply