Pripadnici SIPA danas su uhitili Miralema Macića, zvanog Maca (42), osumnjičenog da je kao rezervni policajac Službe javne bezbjednosti Konjic, krajem maja 1992. u Bradini ubio dva srpska civila.

Macić je uhićen ujutro oko devet sati u Konjicu, gdje je i nastanjen, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH.

Nalog za njegovo hapšnje je izdalo Tužiteljstvo BiH zbog zločina počinjenih u Bradini, kod Konjica, tokom vojne akcije pripadnika Teritorijalne odbrane, MUP-a RBiH i HVO-a. Po nalogu državnog Tužiteljstva i odobrenju Suda BiH izvršen je i pretres svih prostorija koje je Macić koristio, a svi predmeti koji eventualno budu pronađeni tokom pretresa biće predati ovom sudu, saopšteno je iz SIPA.

Najavljeno je da će Macić, nakon obrade u prostorijama SIPA, biti predat Tužiteljstvu BiH.

Uhapšenom je upravo jučer istekla dvanaestogodišnja zatvorska kazna, zbog četverostrukog ubojstva obitelji Đure Golubovića iz Konjica. On je, naime, u proteklom ratu ubio čitavu obitelj Golubović, odnosno roditelje i njihovo dvoje djece, te je zbog toga i odležao dvanaest godina zatvorske kazne.

 

Prvog dana slobode ponovno je uhićen, opet zbog ratnih strahota koja mu se stavljaju na teret. Naime, u napadu, koji je izveden 25. i 26. svibnja 1992. pripadnici Teritorijalne odbrane, „Zelenih beretki“, MUP-a BiH, i HVO-a napali su Bradinu i nemilosrdno, na kućnom pragu ubili 38 nenaoružanih srpskih civila i osam iz susjednog sela Brđana. Posebni odjel za ratne zločine Tužiteljstva BiH Macića tereti da je tijekom te akcije izvršio dvostruko ubojstvo civila srpske nacionalnosti.

Koordinator Tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje krivičnog djela ratnog zločina Simo Tuševljak rekao je da je Macić samo dio udruženog zločinačkog poduhvata izvršenog na području Konjica. Dodao je da je MUP RS podnio Tužilaštvu BiH i tužilaštvima u Srpskoj ukupno 23 službena izvještaja o krivičnim djelima počinjenim nad srpskim civilima u opštini Konjic, među kojima pet za ratni zločin u Bradini.

U selu Bradina prije rata je živjelo blizu 800 Srba, a selo je imalo oko 175 domaćinstava. Danas to više nije slučaj. Mještani sela Bradina danas su raseljeni diljem svijeta, a njihova imovina je opustošena.

Izvor: Nezavisne

Ostavi poruku