Naslovna Srbija Albanci traže novac za otkopavanje masovnih grobnica ubijenih Srba

Albanci traže novac za otkopavanje masovnih grobnica ubijenih Srba

0

Albanci sa Kosova traže novac za otkopavanje grobnica na njihovom zemljištu u okolini Vučitrna, čime je dovedena u pitanje potraga za Srbima ubijenim oko rudnika Belaćevac kod Obilića.

Na lokaciji Žilivode kod Vučitrna sumnja se da se nalaze posmrtni ostaci 26 nestalih Srba, među kojima i posmrtni ostaci devet rudara ugljenokopa Belaćevac koji su kidnapovani 1998. godine.

Stručnjak Misije Euleksa i kopredsjednik Odjeljenja za sudsku medicinu u Prištini Alan Robinson rekao je da oni očekuju da komisija kosovske Vlade riješi pitanje naknada.

Savjetnik predsjednika Komisije za nestala lica Vlade Srbije Gvozden Gagić kaže da su novac tražili seljaci, ali da ne zna o kojoj je sumi riječ.

„Pošto je Euleks, ipak, pronašao novac, verujem da im je plaćena realna suma. U suprotnom, to je više nego jasan signal da je u pitanju klasična opstrukcija istrage“, rekao je Gagić za portal „Vestionline“.

On je napomenuo kako je problem nedostatka sredstava za istrage lokacija gdje su zakopani ubijeni Srbi i nealbanci konstantan, kao i da je Vlada Srbije u više navrata nudila da učestvuje u dijelu troškova.

Na Kosovu i Metohiji još je nepoznata sudbina 526 Srba, a traga se za ukupno 1 821 licem.

Euleks tvrdi da su eksperti te misije sproveli više od 270 operacija na terenu u kojima je pronađeno 135 posmrtnih ostataka nestalih.

Izvor: SRNA

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version