Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да до њега није стигла понуда Европске уније да власти РС пониште одлуку о референдуму, а да за узврат међународна заједница иницира темељну реформу правосуђа у БиХ.

„Не коментаришем спекулације. До мене није стигла никаква понуда и о томе не знам ништа“, преносе Додикову изјаву за Тањугу медији из Србије.

Сарајевски „Дневни аваз“ данас је објавио да је таква понуда властима РС одаслана прије неколико дана, наводећи да је сада првенствено на предсједнику Додику да је прихвати или одбије.

Ако би Додик одбио приједлог, према писању листа, високи представник у БиХ имао би пуну подршку ЕУ да дјелује одлучно и не само поништи референдум него и да „предузме све друге потребне кораке“.

Према тврдњи високог дипломате који је за „Дневни аваз“ говорио под условом анонимности, ЕУ оцјењује да би се оваквим компромисом  постигло да референдум не буде одржан, а да се РС да уступак који би у јавности могао оправдати одустајање од референдума.

Ако га Додик прихвати, предлог би значио да ће међународна заједница, у првом реду ЕУ, осигурати свеобухватну реформу правосудног система у најкраћем могућем року, а с друге стране у БиХ би се формирала власт на нивоу државе, пренио је „Дневни аваз“.

Извор: Независне

Ostavi poruku