Naslovna Zanimljivosti Banjalučanin u Istri gradi Las Vegas vrijedan 1,5 milijardi dolara!

Banjalučanin u Istri gradi Las Vegas vrijedan 1,5 milijardi dolara!

0

Američki investitori u Hrvatskoj planiraju graditi Las Vegas u malom! Najavio je to na konferenciji za novinare u Zagrebu Zoran Savičić, poduzetnik rodom iz Banja Luke koji već godinama živi u američkom „gradu kocke“.

Savičić je svoje planove još u decembru prošle godine najavio u intervjuu za Glas Istre. Tada je obrazlagao da Las Vegas nije samo jedna velika kockarnica, već i ogromno poslovno središte. Velike kompanije, tvrdio je Savičić, taj grad biraju za svoju središnjicu zbog manjih poreza nego u ostalim američkim gradovima. Sličnu oazu zabave i biznisa Savičić želi napraviti i u Hrvatskoj.

Kao najvjerojatnija lokacija spominje se Istra, iako je na pressici napomenuto da su i dalje u razmatranju lokacije kraj Zadra i Dubrovnika. Međutim, kako sada stvari stoje, hrvatski Las Vegas najvjerojatnije će niknuti na mjesto bivše cementare u Umagu. U razmatranju su također lokacije u Balama, Vodnjanu i Puli. Istra ima prednost jer je Savičić od lokalnih čelnika dobio uvjerenje da će u roku od mjesec dana dobiti svu potrebnu dokumentaciju.

Savičić tvrdi da je s projektom već upoznat Ivo Josipović, od kojeg su investitori dobili podršku. Sutra se sastaju i s potpredsjednikom Vlade za investicije Ivanom Domagojem Milošević, dok će u četvrtak investitori imati sastanak s istarskim županom Ivanom Jakovčićem. Ukoliko sve bude išlo po planu, izgradnja će započeti već prije kraja tekuće godine, a investitori se nadaju da će projekt biti završen prije nego Hrvatska uđe u Evropsku uniju.

Hrvatski Las Vegas koštao bi 1,5 milijardi dolara, radio bi 365 dana godišnje, te bi se otvorilo oko 5.000 radnih mjesta. Cijeli grad bio bi na zemljištu veličine stotinjak hektara, od čega bi 30 hektara otpadalo na objekta. U planu je izgradnja tri hotela s 1500 ležajeva, kongresnog centra za 50.000 ljudi, više poslovnih paviljona, kao i sportskih objekata, barova, restorana i kockarnica. U planu je izgradnja umjetnog jezera i vodenog parka na solarnu energiju.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku

Exit mobile version