Glavni tužioci BiH, Hrvatske i Srbije dogovorili su se o nastavku saradnje i pružanja pomoći u prikupljanju dokaza i procesuiranju ratnih zločina, te konstatovali da su odnosi Srbije i Hrvatske u ovoj oblasti nešto bolji, jer postoji sporazum koji su dvije zemlje potpisale, dok sa BiH to još nije učinjeno.Na dvodnevnom sastanku tužilaca BiH, Hrvatske i Srbije koji se juče i danas održavao u Bijeljini zaključeno je da je regionalna saradnja tužilaca zemalja regiona u pogledu efikasnijeg rada na procesuiranju ratnih zločina veoma važna i predstavlja jedan od ključnih elemenata za ovakvo djelovanje.

Glavni tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević, glavni tužilac Hrvatske Mladen Bajić i glavni tužilac BiH Milorad Barašin analizirali su dosadašnju saradanju u predmetima ratnih zločina, kao i smetnje koje u narednom periodu treba da budu otklonjene.

Učesnici sastanka su ocijenili da su od velikog značaja regionalna saradnja, pružanje podrške žrtvama i svjedocima, kao i neophodnost da se u narednom periodu rješavaju sve sporne situacije koje se pojave u radu na predmetu ratnih zločina.

„Slučaj Tihomira Purde je u postupku ekstradicije za koju je određena procedura, nakon čega ćemo vidjeti šta ćemo činiti“, rekao je novinarima srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Komentarišući ogroman pritisak Tužilaštva Hrvatske u vezi sa slučajem „Purda“, Vukčević je rekao da su sva tužilaštva u regionu već navikla na pritiske, ali da će odoljeti svim pa i ovim.

Vukčević je istakao da će se upravo na ovom slučaju vidjeti koliko je važna saradnja u regionu, te da se ona već ogleda u tome da su „kolege u Hrvatskoj brzo i efikasno obavili svoj dio posla, kao što će to i Srbija“.

Hrvatski tužilac Mladen Bajić rekao je da je slučaj „Purde“ stvar pravne prirode i o njemu treba govoriti sa posebnog aspekta.

„Kolege iz Srbije zatražili su ekstradiciju, pravosuđe BiH odlučuje o tome, a Tužilaštvo Srbije je u međuvremenu preduzelo neke druge pravne radnje a to je da se ispitaju okrivljeni u BiH i u Hrvatskoj. To je ono na čemu će se sljedećih dana raditi. Nakon toga, na osnovu temeljnog dokaza u spisu, kolege će odlučiti o tome onako kako to i čine inače, profesionalnno i savjesno“, rekao je Bajić.

On je ponovio da je Hrvatska dostavila sve dokaze sa ovim slučajem, a da ishod kod kolege Vukčevića može biti poznat tek nakon što dobije cijeli dokazni materijal na osnovu kojeg on odlučuje.

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin ocijenio je nakon sastanka da je saradnja tužilca ove tri zemlje odlična, te da će se o svemu o čemu su dogovarali u Bijeljini biti raspravljano na redovnoj konferenciji na Brionima, u maju ove godine.

Na pitanje novinara šta su se dogovorili, Barašin je kratko rekao da su mediji pretjerano znatiželjni te da oni kao tužioci rade svoj posao.

Barašin je dodao da tužioci radi istrage ne mogu govoriti sve, navodeći ipak da će jedno od pitanja o kojem će se raspravljati na narednom susretu biti odnos policija i tužilaštava u državama i u regionu.

Organizator radnog sastanka tužilaca BiH, Srbije i Hrvatske su UN, koje su podržale projekat UNDP pod nazivom „Pristup pravdi – suočavanje sa prošlošću i izgradnja povjerenja za budućnost“.

Ostavi poruku