Главни тужиоци БиХ, Хрватске и Србије договорили су се о наставку сарадње и пружања помоћи у прикупљању доказа и процесуирању ратних злочина, те констатовали да су односи Србије и Хрватске у овој области нешто бољи, јер постоји споразум који су двије земље потписале, док са БиХ то још није учињено.На дводневном састанку тужилаца БиХ, Хрватске и Србије који се јуче и данас одржавао у Бијељини закључено је да је регионална сарадња тужилаца земаља региона у погледу ефикаснијег рада на процесуирању ратних злочина веома важна и представља један од кључних елемената за овакво дјеловање.

Главни тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић, главни тужилац Хрватске Младен Бајић и главни тужилац БиХ Милорад Барашин анализирали су досадашњу сарадању у предметима ратних злочина, као и сметње које у наредном периоду треба да буду отклоњене.

Учесници састанка су оцијенили да су од великог значаја регионална сарадња, пружање подршке жртвама и свједоцима, као и неопходност да се у наредном периоду рјешавају све спорне ситуације које се појаве у раду на предмету ратних злочина.

„Случај Тихомира Пурде је у поступку екстрадиције за коју је одређена процедура, након чега ћемо видјети шта ћемо чинити“, рекао је новинарима српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић.

Коментаришући огроман притисак Тужилаштва Хрватске у вези са случајем „Пурда“, Вукчевић је рекао да су сва тужилаштва у региону већ навикла на притиске, али да ће одољети свим па и овим.

Вукчевић је истакао да ће се управо на овом случају видјети колико је важна сарадња у региону, те да се она већ огледа у томе да су „колеге у Хрватској брзо и ефикасно обавили свој дио посла, као што ће то и Србија“.

Хрватски тужилац Младен Бајић рекао је да је случај „Пурде“ ствар правне природе и о њему треба говорити са посебног аспекта.

„Колеге из Србије затражили су екстрадицију, правосуђе БиХ одлучује о томе, а Тужилаштво Србије је у међувремену предузело неке друге правне радње а то је да се испитају окривљени у БиХ и у Хрватској. То је оно на чему ће се сљедећих дана радити. Након тога, на основу темељног доказа у спису, колеге ће одлучити о томе онако како то и чине иначе, професионалнно и савјесно“, рекао је Бајић.

Он је поновио да је Хрватска доставила све доказе са овим случајем, а да исход код колеге Вукчевића може бити познат тек након што добије цијели доказни материјал на основу којег он одлучује.

Главни тужилац БиХ Милорад Барашин оцијенио је након састанка да је сарадња тужилца ове три земље одлична, те да ће се о свему о чему су договарали у Бијељини бити расправљано на редовној конференцији на Брионима, у мају ове године.

На питање новинара шта су се договорили, Барашин је кратко рекао да су медији претјерано знатижељни те да они као тужиоци раде свој посао.

Барашин је додао да тужиоци ради истраге не могу говорити све, наводећи ипак да ће једно од питања о којем ће се расправљати на наредном сусрету бити однос полиција и тужилаштава у државама и у региону.

Организатор радног састанка тужилаца БиХ, Србије и Хрватске су УН, које су подржале пројекат УНДП под називом „Приступ правди – суочавање са прошлошћу и изградња повјерења за будућност“.

Ostavi poruku