SHARE

Претресно вијеће Хашког трибунала припрема одлуку по захтјеву Тужилаштва да се биљежнице генерала Ратка Младића усвоје у доказе на суђењу предсједнику Српске радикалне стране Војиславу Шешељу, саопштила је данас портпарол Судског дијела трибунала Нерма Јелачић.

Секретар трибунала предао је прошле недјеље свој поднесак са закључком словеначког графолога Доријана Кержана да су биљежнице заплијењене у Младићевом стану аутентичне, односно да је рукопис Младићев.

Тужилац је тражио да неки дијелови биљежнице буду прихваћени као доказ и на суђењу Шешељу, али је претресно вијеће тражило да се достави и мишљење независног експерта о њиховој аутентичности.

Након одлуке вијећа о овом питању, моћи ће да буде донесена и одлука о наставку суђења Шешељу, након вишемјесечног прекида.

Шешељ је оптужен за прогоне несрпског становништва из БиХ, Хрватске и из Војводине. Расправа по правилу 98бис, према коме оптужени, по окончању доказног поступка оптужбе, може да затражи да буде ослобођен од оптужби за које сматра да нису доказане, заказана је за 8. и 9. март ове године.

Јелачићева је данас на редовној конференцији за новинаре рекла да Тужилаштво до петка, 21. јануара, треба да преда измијењену оптужницу у предмету “Харадинај и други”, како би се стекли услоди за почетак дјелимично поновљеног суђења.

Оптужница треба да се измијени у складу са одлуком вијећа које је прихватило захтјев одбране Лахија Брахимаја да се његово име избрише из двије тачке нове оптужнице за злочине почињене на Косову. Вијеће није прихватило захтјев одбране првооптуженог Рамуша Харадинаја у вези са смањењем обима удруженог злочиначког подухвата.

Тужилаштво је претходно предало верзију оптужнице у којој је шест тачака по којима се суђење понавља, а које се односе на злочине над Србима, Ромима и Албанцима у логору ОВК у Јабланици Жалбено вијеће је тада укинуло ослобађајуће пресуде за Харадинаја и Идриза Балаја, док је Лахи Брахимај осуђен на шест година затвора.

SHARE

Оставите одговор