SHARE

Суд у Јерусалиму продужио је данас за месец дана притвор Александру Цветковићу (42),  имигранту из Босне и Херцеговине, осумњиченом да је умешан у злочине у Сребрници.Он је ухапшен у уторак, под сумњом да је умешан у убиства босанских муслимана 1995. године на фарми Брањево крај Сребренице, али је порекао све оптужбе.

“Он признаје да је био војник, али није учествовао (у злочинима)”, рекао је његов адвокат Вадим Шув за израелске медије, нагласивши да је његов клијет служио као возач.

Адвокат је прецизирао да се Цветковић налази у полицијском штабу у једном кварту у Јерусалиму и да у почетку није имао појма зашто је ухапшен, па је био у шоку.

“Он пориче све оптужбе”, казао је адвокат, истакавши да је Цветковић био под истрагом у Босни и Херцговини 2005. године.           Следеће године уселио се у Израел са децом и супругом која је Јеврејка. Живео је у Кармиелу на северу Израела и радио као градјевински радник.

Његови суседи су, према писањи израелских медија, запрепашћени хапшењем. Цветковић се сумњичи да је био део један од осморице у стрељачком воду који су убијали муслимане, наводи се у документима за изручење које је послала БиХ.

Цветковићев адвокат је рекао да Израел никада није изручивао градјане због оптужби за геноцид и да мисли да није одговарајући тренутак ни место да то почне да чини.

Процес против Цветковића, укључујући и жалбе, могао би потрајати месецима или чак годинама.

Случај је без преседана у Израелу. Његов адвокат је упозорио да би изручење могло да отвори пут судјењу израелским званичницима и војним официрима у иностранству, ако их пропалестински активисти оптуже за ратне злочине на Западној обали и у појасу Газе.

“Има више људи у Израелу, укључујућии високе (званичнике) који се плаше да би се могли наћи у сличној позицији. Тако да се та ствар мора брижљиво размотрити”, рекао је адвокат.

Израелски тужиоци су навели да у захтеву за изручење измедју осталог стоји да је Цветковиц “иницирао употребу аутоматске пушке М – 84, како би се убијење убрзало”, пренео је Ројтерс.

SHARE

Оставите одговор