SHARE

Уставни суд Републике Српске (РС)  прихватио је данас захтев Клуба бошњака у Већу народа РС за утврдјивање повреде виталног интереса бошњачког народа приликом избора председника владе РС, а мериторну одлуку о томе донеће 31. јануара.Председник Утавног суда РС Мирко Зовко после седнице изјавио новинарима да је предмет данашњег одлучивања Већа за заштиту виталног националног интереса Уставног суда било питање прихватљивости захтева Клуба Бошњака.

Суд је само одлучио о томе да ли постоје услови за мериторно расправљање и одлучивање о питању да ли је оспореном одлуком народне скупштине РС повредјен витални бошњачки интерес, прецизирао је он, најавивши да ће мериторена одлука о том питању бити донета 31. јануара.

Након ове одлуке РС и даље остаје без нове владе, која је изабрана у народној скупштини РС крајем децембра прошле године.

Избор нове владе, односно њеног председника Александра Џомбића, блокирао је бошњацкци клуб у Већу народа РС, који се позвао на заштиту виталног интереса бошнајчког народа, јер се ни на једној од шест јавних функција у РС не налази нико из реда Бошњака. У питању су законодавне, извршне и судске функције.

SHARE

Оставите одговор