SHARE

Еулекс треба да именује независног тужиоца који би спровео истрагу о наводним злочинима бивших лидера ОВК, саопштила је данас организација за заштиту људских права Хјумен рајтс воч (ХРВ).“Еулекс треба да именује независног тужиоца највишег нивоа који би истражио наводне злочине бивших вођа ОВК”, наводи се у саопштењу.

Швајцарски сенатор Дик Марти у децембру је представио извјештај састављен за Савјет Европе у којем су изнесени наводи о отмицама, нестанцима, погубљењима, трговини органима и осталим озбиљним злочинима које су координисали данашњи водећи политичари на Косову.

“Мисија ЕУ на косову суочиће се са великим препрекама у спровођењу кредибилне истраге о овим озбиљним наводима”, изјавила је директор канцеларије ХРВ-а у Бриселу Лоте Лихт.

ХРВ је нагласио да је “пресудно је да постоје независни истражитељ високог ранга, ефикасан програм заштите свједока – укључујући могућност да се свједоци пребаце ван Балкана – и безбједност за такву деликатну истрагу”.

Организација је такође позвала САД и ЕУ да изврше притисак на Владу Србије да у потпуности сарађује са овом истрагом.

“Док пружају подршку одговарајућој истрази Еулекса о наводним злочинима ОВК, САД и ЕУ треба да изврше притисак на Србију да разјасни судбину несталих, укључујући тијела која су премјештена, уништена или поново сахрањена у Србији”, рекла је Лихт.

SHARE

Оставите одговор