SHARE

Предсједавајући Вијећа народа Републике Српске (РС) Момир Малић очекује да ће Уставни суд РС у меритуму одлучити да није повријеђен витални национални интерес Бошњака приликом избора Александра Џомбића за предсједника Владе.

“Одлуке суда се не коментаришу и ни ја не желим да коментаришем судске одлуке, већ исказујем свој лични и политички став”, рекао је Малић на конференцији за новинаре, поводом одлуке Вијећа за заштиту виталног интереса Уставног суда РС који је прихватио да разматра захтјев Клуба Бошњака за повреду националног интереса при избору премијера РС.

Он је навео да је очекивао и да ће Уставни суд одбацити тај захтјев.

Малић је став образложио тиме што је Уставом РС за шест кључних функција дефинисано да једном конститутивном народу могу припасти највише двије функције, што “може значити и да један народ може остати и без иједне функције”.

“Такође, Устави суд не може одредити која Уставом РС дефинисана функција припада којем народу, јер то раде посланици у Народној скупштини и делегати у Вијећу народа РС”, рекао је Малић.

Он је оцијенио да све што се дешавало од улагања вета на избор предсједника Владе РС до упућивања захтјева Уставном суду, представља “хирове” странака из ФБиХ због свега што се дешавало у вези са избором предсједавајућег Вијећа народа.

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда РС прихватило је данас захтјев Клуба Бошњака у Вијећу народа за утврђивање повреде виталног интереса бошњачког народа приликом избора предсједника Владе и у року од од мјесец дана донијеће мериторну одлуку о том захтјеву.

Народна скупштина РС изабрала је на сједници одржаној 29. децембра прошле године Владу и премијера Александра Џомбића.

Клуб Бошњака уложио је приговор о повреди виталног националног интереса при избору владе и премијера, да би на сједници Вијећа народа 10. јануара повукао дио приговора који се односи на састав Владе.

SHARE

Оставите одговор